İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan- Azerbaycan Savaşı

Ermenistan ve Azerbaycan arasında, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde Cumartesi günü tekrar başlayan çatışmalar devam ediyor.

Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından iki ülke de Dağlık Karabağ’da hak iddia ediyor. Bölgedeki gerilim son aylarda yükselişte.Temmuz ayında yaşanan çatışmalarda da 16 kişi ölmüş, Azerbaycan başkenti Bakü’de Dağlık Karabağ’ın kontrolünü geri almak için seferberlik ilan edilmesi amacıyla son yılların en büyük gösterisi gerçeklemişti.

Ermenistan iki Azeri helikopteri, üç insansız hava aracı ve üç tankı yok ettiğini açıkladı

İki ülke de ilk ateşi karşı tarafın açtığını savundu ve sıkıyönetim ilan etti. Ayrıca Ermenistan ayrıca seferberlik de ilan etti.Ermenistan işgalinde bulunan Dağlık Karabağ’ın yönetimi, Azerbaycan ile çatışmalarda son iki gün içerisinde toplam 31 askerinin öldüğünü, 100’ün üzerinde askerin yaralandığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çatışmanın ardından, “Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” açıklamasını yaptı. Bu açıklama üzerine , Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın uluslararası topluma, Türkiye’nin Dağlık Karabağ’a müdahil olmasını engellemeleri çağrısı yaptığını bildirdi.

BM, ABD, AB ve Rusya’dan çatışmaları durdurma çağrısı

BM, ABD, AB, Rusya, Fransa ve Almanya iki tarafa da çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden “çok endişe duyduğunu” açıkladı.Guterres’in sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter tarafları çatışmayı durdurmaya, gerilimi azaltmaya ve gecikmeden müzakerelere geri dönmeye çağırıyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada taraflar şiddete acilen son vermeye ve gerilimi tırmandırabilecek söylem ya da eylemlerden kaçınmaya çağrıldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Tırmanışın önüne geçebilmek için askeri harekat acilen son bulmalı. Müzakerelere hemen, koşulsuz geri dönmek tek yol” dedi.

harita

Analiz

Azerbaycan-Ermenistan gerilimi savaşa dönüştü ve 21. yüzyılın en uzun süreli savaşı olacak gibi duruyor.Bu yüzyıldaki savaşlar birkaç günde sonuçlanıyordu veya proxy (vekalet) savaşları üzerinden ilerliyorlar ama bu sefer iki ülke bu savaşta baş başa kalacağını düşünüyorum.Çünkü , Olası Bir Türkiye desteğinde Rusya’nın da savaşa müdahil olacağı endişesi sebebiyle Türkiye’yi savaşın içerisinde doğrudan görmeyeceğiz.Ancak Ermenistan’a başka bir ülke destek sağlamaya başlarsa ancak o zaman Türkiye savaşta doğrudan yer alabilir.

Savaşın dikkat çekilecek diğer bir özelliği de Taraflar ;

Ermenistan’ı Destekleyen Ülkeler : Rusya , ABD , Fransa , İran , Hindistan

Azerbaycan’ı Destekleyen Ülkeler ise birçok konuda anlaşamayan Türkiye-İsrail ve Pakistan.

Bu durum bile 21. Yüzyılın ilk çeyreğine girmeden dünyada artık işlerin ne kadar değiştiğini ve Uluslararası İlişkilerdeki dost-düşman kavramlarının değiştiğine ve müttefikliğin artık önkoşulsuzluğunun göstergesi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir