Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümet kurumlarını hedef alan büyük çaplı bir siber saldırı düzenlendi. Saldırılarda çok sayıda üst düzey federal kurum hedef alındı.
1980’lerin başlarından itibaren ABD’de ilk kişisel bilgisayarların üretilmesiyle başlayan internet teknolojileri merkezli ticari ivme, Soğuk Savaş sonrası dönemde, internetin sivil kullanıma açılmasıyla birlikte küresel ölçekte büyük bir gelişimin ilk habercisi olmuştu. İnternetin sivilleşmesi ve ticarileşmesinin akabinde, 2000’li yıllarda cep telefonu teknolojisindeki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı günümüzde hayatın her alanını etkiliyor.
Bu gelişime paralel olarak devletler de “kritik altyapılar” şeklinde tanımlanan kamu hizmetlerini gerçekleştirdikleri sistemleri, ağ teknolojileri temelli yeniliklerle kontrol etmeye başladılar. Bu gelişmenin bir sonucu olarak da kritik altyapıların siber güvenliklerinin sağlanması devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline geldi.
Perşembe günü bir uyarı mesajı yayınlayan Amerikan Siber ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), gerçekleşen yeni hacker saldırısını, hükümet, eyaletler ve kentlerin yanı sıra altyapı ve özel sektör için de “ciddi tehlike” oluşturduğunu söyledi.
Hackerlar, SolarWinds firmasının yazılımı ile hükümet kurumları ve firmaların sistemlerine erişim sağlamayı başardı. Bunun bir yazılım güncellemesiyle yapıldığı ve özellikle ticaret ile enerji bakanlıklarının ciddi şekilde etkilendiği söyleniyor.
CISA’nın iddiasına göre saldırının başlangıç tarihi Mart ayına uzanıyor ve Mart ayından beri birçok önemli sistem hackerlar tarafından izlenmekte. CISA, saldırganların, “sabır, operatif güvenlik ve karmaşık bir ustalığa” sahip olduğunu kanıtladığını vurguladı.
Saldırının yol açtığı zararın boyutu şu anda tamamen belirsiz, ancak uluslararası siber güvenlik açısından koşullar, büyük olasılıkla tarihi bir olay yaşandığına işaret ediyor. Şuan sistemlerden ne kadar bilgi sızdığı ve hala hangi kurumlarda saldırının devam ettiği ise bir muamma.
İDDİA : Rus Hackerlar
Washington Post ve New York Times’da, saldırganların Rus istihbaratıyla bağlantılı olduğuna ilişkin iddialara yer verdi. Saldırının büyüklüğüne, kaynağına ve oluşturduğu ulusal tehdide bakınca buna bir siber savaş demek daha uygun olur.
Dünya’da ülkeler siber savunma maksadıyla ordulara sahipler. Yani aslında hacker olarak bildiğimiz kimseler de ülkelerinin ordusundaki askerler. ABD, Rusya, Çin, İran, İsrail ve İngiltere’nin en güçlü siber ordulara sahip olduğu söyleniyor. Güney Kore , Kuzey Kore ve Hindistan da hemen arkalarındalar.
Örneğin bir siber saldırı ile karşı ülkenin savunma sistemini etkisiz hale getirebilir , barajlarını , enerji kaynaklarını veya trafik lambalarını kullanım dışı yapabilirsiniz. Yani , günümüzde siber güvenlikte fiziki savunma kadar önemli çünkü dünyada büyük bir siber savaş var.