İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yenilenen Seçim Sistemi ile İtalya’yı 25 Eylül’deki Seçimlerde Neler Bekliyor?

İtalya’yı 25 Eylül günü kritik bir seçim beklerken seçimde ön plana çıkan adaylar ve yenilenen kurallar ile beraber şekillenen seçim sistemi de oldukça önem arz etmektedir. Eski Başbakan Mario Draghi’nin koalisyondaki 3 partinin desteğini geri çekmesi nedeni ile istifa etmesi, koalisyonda yer alan Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) koalisyonu bozma amaçlı girişimleri ve halk tarafından seçilmesi muhtemel lider ve yeni kurallar İtalya’nın siyasi kaderi için bir dönüm noktası olacaktır.

İtalya’da geçtiğimiz aylarda yaşanan hükümet ve koalisyon krizi, İtalya için 25 Eylül seçiminin kapılarını araladı. Koalisyondaki partilerin parlamentodaki oylamalarda desteklerini geri çekmesi ve koalisyon ortaklarından biri olan 5 Yıldız Hareketi’nin ekonomik yardım paketini desteklememesi, İtalya’da hükümetin parçalanmasının ilk sinyallerinden biri oldu. 5 Yıldız Hareketi’nin desteğini çekmesi ile Başbakan Draghi’nin istifasını sunması ve hükümetin koalisyonun parçalanması ile ortadan kalkması İtalya’yı seçim atmosferine yaklaştırdı. Draghi’nin istifası ile de birlikte İtalya’nın liderinin kim olacağı soruları sorulurken aşırı sağcı bir isim ön plana çıkıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren aşırı sağ hükümetleri tercih etmeyen İtalya halkı, son anketlere göre tercihini aşırı sağı temsil eden liderlerden kullanacağı öngörülüyor. Seçimlerde galip ve İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren ilk kez aşırı sağcı bir başbakan olması beklenen isim ise Giorgia Meloni. İtalya’nın Kardeşler Partisi’nden olan Giorgia Meloni son yapılan anketlere göre 25 Eylül’de seçimlerde galip olması ve sağcı bir hükümet kurması bekleniyor.

GIORGIA MELONI KİMDİR?

45 Yaşındaki Giorgia Meloni, İtalya’nın en önemli aşırı sağcı isimlerinden biridir. Eski Başbakan Mario Draghi’nin koalisyon hükümetine katılmayı reddeden Giorgia Meloni, koalisyon parçalanmadan önce İtalya’nın tek büyük muhalefet partisi lideri olarak İtalya siyasetinin önemli isimlerinden biriydi. Eski İtalya Başbakanı Sivio Berlusconi döneminde 2008 yılında İtalya’nın en genç bakanı unvanını kazandıktan sonra, 2012 yılında şu an lideri olduğu İtalya Kardeşlerini (Fratelli d’Italia) kurdu. Farklı politikalar ve radikal kararlar alan Giorgia ise vaatleri ile de dikkat çekmektedir. Sağcı müttefiklerinin tam tersine kendisi Putin’le uğraşmayı gereksiz bulmakta ve NATO ve Ukrayna’yı destekleyen politikalar benimsemektedir. Giorgia, İtalya’nın AB Covid kurtarma planını yeniden değerlendirmek ve müzakere etmek isterken aynı zamanda cumhurbaşkanının seçimi konusunda halk oylamasının olması gerektiğini desteklemektedir. LGBT haklarına karşı bir duruş sergilerken aynı zamanda Libya Denizi’nin ablukaya alınması fikrini destekleyenler arasında.

GIORGIA MELONI KAZANAMAZSA DİĞER İHTİMAL KİM?

Giorgia Meloni’nin kazanamama ihtimali halinde bir diğer kritik isim 56 yaşındaki Enrico Letta. Letta’nın 10 aylık başbakanlık tecrübesi bulunmakta ve anketlerde ikinci sırada olan bir isim olmasına rağmen hükümeti kurmakta koalisyon ortağı bulmakta problem yaşıyor. Letta, merkez solun kilit ve lider isimlerinden biri olarak asıl amacı aşırı sağın İtalya’da hükümet olmasını engellemek. Letta’nın vaatleri ve İtalya’da gerçekleştirmek istedikleri ise Giorgia Meloni’nin tam tersi olarak değerlendirilebilir. LGBT karşıtı ayrımcılığının önüne geçmeyi amaçlayan Enrico Letta aynı zamanda eşcinsel evliliğin İtalya2da yasal hale gelmesinin kolaylaşmasını istiyor. Göçmen çocuklarının vatandaşlık almasının yolunu açmak isterken aynı zamanda yenilenebilir enerjinin İtalya’da yaygınlaşması adına girişimler yapmayı planlıyor.

İTALYA’NIN SEÇİM SİSTEMİNDE NELER DEĞİŞTİ?

Yeni kurallar ile birlikte Parlamentonun küçüldüğü gözlemleniyor. Yeni reformlardan önce Meclis’te 630 milletvekili varken seçim sistemindeki yeni kurallar ile birlikte 400 milletvekili olacak. Aynı şekilde eski sistemde 315 senatör bulunurken yeni sistemle birlikte 200 senatör olacak. 25 Eylül’deki seçimde kazanan isim ve ittifakın aynı zamanda parlamentonun iki kanadı olan hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’dan çoğunluğa sahip olması gerekmektedir. Seçime girecek partiler yeni kurallar ve İtalya’nın 27 seçim bölgesine bölünmüş olması ile birlikte, oyların yüzde 3’ünü kazanmak zorunda.

Hem yenilenen seçim sistemi hem de iktidara aday olan isimler İtalya’nın siyasi kaderini ve benimseyeceği politikalar için oldukça belirli olacaktır. Mussolini’den sonra ilk kez kazanma ihtimali oldukça yüksek olan aşırı sağcı Giorgia Meloni, sunulan vaatler ve İtalya’nın kaderini belirleyecek adımlar, 25 Eylül’de gerçekleşecek olan seçimler ile birlikte İtalya’nın siyasi duruşu için kritik bir seçim olarak tarihe geçecektir.