Haftaya başladığımızda AB’den yaptırım beklenmekteydik , Buna karşın Trump’ın Türkiye’ye karşı yaptırımları da kapsayan tasarıyı veto edeceğini açıklaması ABD yaptırımının şimdi gelmeyeceğine dair bir işaretti.
Fakat haftanın sonuna geldiğimizde Türkiye’ye AB zirvesinden yaptırım çıkmazken , ABD’den yaptırım kararı bu gece imzalandı. Aklıma hemen Süleyman Demirel’in “siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” sözü geldi.
Trump’ın onayladığı tasarıda, Trump’tan Türkiye’ye 30 gün içinde CAATSA’da yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyordu. Yaptırımlar Türkiye’ye hareket alanı bırakacak fakat ekonomik zor durumda olan ve Merkez Bankası rezervinde eksiye döşen Türkiye’nin seçeneklerini daraltacak.
Öte yandan Reuters’a konuşan iki ABD’li yetkilinin verdiği bilgilere göre yaptırımlar Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ve SSB Başkanı İsmail Demir’e uygulanacak. Diğer olası yaptırımlar içinse şuan iki bir detay yok.
Yine Reuters’a konuşan üst düzey Türk yetkili, “Yaptırımlar sonuç vermez. Ters etki yapar. İlişkilere zarar verir. Türkiye bu sorunların diplomasi ve müzakere yoluyla çözümünden yanadır. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyiz” dedi.
Erdoğan, çıkarlar bazında Batı dünyası ile Rusya’dan daha fazla ortak noktaya sahip olduğunu düşünüyor, ancak S-400 meselesi, Türkiye ve yeni ABD yönetimi arasında ilk sınav olacak. Sınavda taraflar çözüme ulaşamazsa ya Biden sertleşecek ya da Erdoğan rest çekecek.
ABD için , Türkiye’nin büyüklüğü, konumu, ekonomik ve askeri gücü ile nüfusunun Batı yanlısı duyguları göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’yi bir kenara çekmek, onları Rus kampına itmekten daha mantıklı bir seçenek.
ABD’nin eski Türkiye büyükelçisi James F. Jeffrey : Türkiye ve Rusya’nın Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’da ihtilaf halinde olduğunu ve yine Türkiye’nin, İran’ın bölgesel hamlelerine de karşı çıktığı açık, Bu durum da yeni başkan Joe Biden’a, ‘Türkiye ve Rusya ile İran arasındaki çelişkileri kullan’ mesajı veriyor.