İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin Siyasal Tercihleri Zorlaşabilir

Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki sertleşen diyalog ve ABD Dışişleri sözcüsünden HDP’nin kapatılmasına yönelik gelen eleştiriler gündemdeki yerlerini koruyor. Türkiye’nin siyasal tercihleri ABD ve Rusya arasındaki gerilen ilişkiler sebebiyle zorlaşacağa benziyor.

Türkiye’nin iç siyasetinde ne olmuştu?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açması sadece ülke içerisinde değil, uluslararası toplumda da tartışmalara yol açtı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Twitter’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki olayları yakından takip ediyoruz ve Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma çabalarından endişe ediyoruz. Türkiye’yi anayasası ve uluslararası sorumlulukları doğrultusunda ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz” dedi.

ABD-Rusya arasında gerilim artıyor

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden geçtiğimiz gün kendisiyle yapılan bir röportajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için, ‘Putin bir katil. Amerika’daki seçimlere yapılan müdahalenin bedelini ödeyecek’ demişti. Amerikan istihbaratının raporuna dayanan iddiaya göre Rusya ABD’de yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ederek sonucun Donald Trump lehine dönmesi için çaba harcadı. Rapor ayrıca Vladimir Putin’in de bu süreçten haberdar olduğunun altını çiziyor.

Rusya Parlamentosu’ndan gelen açıklamada ise, Biden’ın Rusya halkına hakaret ettiği vurgulandı. Ayrıca Rusya Washington DC’deki büyükelçisini Moskova’ya geri çağırdı. Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada, “ona [Biden’a] sağlıklar dilerim” dedi.

Türkiye ne yapacak?

Deutsche Welle’nin Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay ile yaptığı röportajda, Biden yönetiminin Türkiye’deki demokrasi ilkeleri ve hukuk devleti gibi konulara öncelik vereceğinin altı çizildi. Joe Biden ABD başkanı seçildikten sonra Amerikan Kongre binası Trump taraftarları tarafından basılmıştı. Bu sebeple Biden yönetiminin hukuk ve demokrasi ilkelerinin güçlü bir savunucusu olacağı da belirtiliyor.

Ziya Öniş’in 2015 yılında yayımladığı bir çalışmasında da altını çizdiği üzere Türkiye 2014 yılından sonra yüzünü doğuya dönerek Çin’i, Rusya’yı ve Şanghay İşbirliği Örgütü’nü dayanak noktaları olarak belirledi. Fakat diğer bir taraftan, Türkiye ABD ile olan ilişkilerini kestirip atmış değil. Türkiye’nin Biden yönetimiyle ilişkilerini güçlendirme çabaları da kendini somut örneklerle göstermekte.

ABD Başkanı Joe Biden Brüksel’e yaptığı çağrıda, AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamaması gerektiğini vurguladı.

AB’nin Türkiye’ye yaptırımları askıda

Reuters ajansına yansıyan habere göre, Avrupa Birliği Türkiye’ye Doğu Akdeniz sebebiyle uygulayacağı yaptırım planlarını askıya aldı. Bunda Biden yönetiminin Brüksel’e yaptığı çağrının da etkisi olduğu söyleniyor. Biden Brüksel’e yaptığı çağrıda, Türkiye’nin NATO müttefiki olması, Avrupa Birliğine aday bir ülke olması ve diyaloğa istekli bir tutum sergilemesi gibi sebeplerden ötürü herhangi bir yaptırım uygulanmamasını istedi.