İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk SİHA’lar Ününe Ün Katıyor

 Libya, Dağlık Karabağ, Suriye , Ukrayna ve terörle mücadelede müthiş bir başarı gösteren Türk SİHA’sı Bayraktar TB2 yine bir savaşın sonucunu belirledi. New York Times gazetesi Bayraktar TB2’leri gündemine taşıdı.

13 ay önce Tigray’da başlayan isyan hareketi kısa sürede yayılmaya başladı . Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, Amhara’yı ve Afar’ı ele geçirdi. Bunun üzerine  Etiyopya Başbakanı Ahmed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Ağustos ayında askeri anlaşma imzaladı. Türkiye’nin Etiyopya’ya savunma ve hava ihracatının bir yılda 235 bin dolardan 95 milyon dolara yükseldi.

Pazartesi günü Etiyopya‘da merkezi hükümete karşı isyan başlatan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) Başkanı Debretsion Gebremichael, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutterres’e bir mektup göndererek barış için birliklerine geri çekilmeleri çağrısı yaptığını açıkladı ve savaş irresmi olarak son buldu.

Etiyopya’da merkezi hükümete karşı isyan başlatan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, SİHA’larla mücadele edemeyince geri çekilme kararı aldı. Başkente 130 kilometre yakınına kadar gelen isyancı güçler birkaç hafta içerisinde darmadağın oldu ve bu darmadağın oluşun alt metninde Bayraktar TB2 öne çıkıyor.

Bayraktar TB2 SİHA’lar Addis Ababa’ya giden otoyoldaki isyancıları ve onlara destek veren ikmal konvoylarını art arda vurdu, New York Times’a konuşan isyancı liderlerden Tsadkan Gebretensae, “Bir keresinde gökyüzünde 10 SİHA vardı. Etkisini hayal edin, kolay hedef olduk” diyor.

Etiyopya olayında bir başka olay daha dikkat çekiyor. Etiyopya hükümetinin arkasındaki 3 ülke ; Türkiye , BAE ve İran. Bu üç ülkeden geçtiğimiz günlerde bahsetmiştim. Bu üç ülke 1 Kasım’da da karayolu ile bağlanmıştı. O günden beridir düşman kardeşler bazı projelerde ortak hareket ediyor. Bu projelerin de arkasında Çin’in olduğunu kanıtlayamayız ama güçlü verilerle tahminde bulunabiliriz.

Aynı şekilde Etiyopya’da Çin için önemli ülkelerden. Özellikle Çin tarafından yapılan Rönesans Barajı çok önemliydi nitekim projenin bitişi ile neredeyse aynı tarihlerde çıkan iç savaş da bunun bir göstergesi. Etiyopya’da da bir vekalet savaşı tasarlanmak istendi. Fakat Çin doğrudan bu tarz durumlarda pek sahnede olmak istemeyen bir ülke.

Fakat Çin’in Afrika’da en fazla yatırım yaptığı ülkelerden biri olan Etiyopya’nın yine Çin’in bir araya getirdiği 3 ülkeden (Türkiye, BAE ve İran) SİHA almasının tesadüf olmadığı kanısındayım. Bu üç birbirine benzemez ülkenin ilerleyen süreçte de bazı konularda ortak hareket edeceğini göreceğiz.

Türkiye için önemli kısmına gelirsek Türk SİHA’sı Bayraktar TB2 artık dünyaca bir üne sahip bir hava aracı oldu. Bayraktar TB2 , Karabağ, Libya, Ukrayna ve Suriye’deki başarısına Etiyopya başarısını da ekledi. Bu durum dünyadaki diğer ülkelerin de talepte bulunması adına önemli bir kriter.

O kadar önemli ki geçtiğimiz gün Reuters’ın yaptığı habere göre ABD Etiyopya’da hükümet ile daha fazla Bayraktar TB2 almamaları adına uyarıda bulunmuş. Türk yapımı askeri araçların kullanımından rahatsızlığını bildirmiş. Bu da bir başka önemli kriter çünkü ABD sadece kendine rakip gördüğü ürünlere ikili ilişkilerini kullanarak sattırmamak yoluna gidiyor . Örneğin S-400 gibi.