Yargıtay ve İstinaf Mahkemesi tarafından bozulduktan sonra yeniden görülen ve Osman Kavala’nın tek tutuklusu olduğu 52 sanıklı Gezi Davası’nın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğuna karar verdi.
Öncesinde yazdığım “ Osman Kavala Tahliye Edilebilir” analizindeki gibi tutukluluk kararının gelmesiyle kurlarda ilk 15 dakika da %2,5 değer kaybı görüldü. Bu sürecin 30 Kasım’a kadar devam edeceğini de öngörürsek zaten ciddi dalgalanmalar olan kurların bir inat uğruna dalgalanmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.
Türkiye bu kararla birlikte Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, 16-17 Eylül’de yaptığı toplantıda AİHM’nin kararına karşın serbest bırakılmayan Kavala hakkındaki AİHM kararının bir sonraki toplantıya kadar uygulanmaması durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesinin 4. fıkrası uyarınca ceza alacak.
Komite’nin 30 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında yapacağı bir sonraki toplantıya kadar Kavala hakkındaki AİHM kararı uygulanmazsa Türkiye’nin Konsey tarafından AİHM’e şikâyet edilmesi süreci başlatılacak. Başlatılacak süreçle Komite, AİHM, Türkiye’nin kararı uygulayıp uygulamadığını inceleyecek.
AİHM’nin ihlal görüşü bildirmesi durumunda komite, Türkiye’ye karşı alınacak yaptırımları değerlendirecek. Bu yaptırımlar arasında Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması ya da oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.
Kıbrıs Rum Yönetiminin de Doğu Akdeniz’de tek taraflı sondaj çalışmalarının da başlatılması durumunda Türkiye’nin vereceği tepkiyi de hesap edersek Avrupa Birliği ile hukuki , siyasi ve ekonomik krizler yumağıyla yeni yıla girebiliriz.