İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Netanyahu’nun Derdi Başka

Son haftalarda Kudüs’te yaşanan gelişmeler ve akabinde İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırıları uluslararası gündemin başlıca maddesi haline geldi. Olayların nedenleri arasında çok konuşmadığımız bir kısmı hakkında konuşmakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Netanyahu, 2 yıldır 4 seçim yaptı ve hükümet kuramıyor. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in Netanyahu‘ya koalisyon hükümetini kurmak için verdiği 28 günlük yasal süre, 5 Mayıs’ta gece yarısında sona erdi. Netanyahu , hükümeti kurmak için gerekli Meclis salt çoğunluğu olan 61 milletvekiline ulaşamadı.

Cumhurbaşkanı Rivlin’in, koalisyonu kurma görevi için yeni bir isim mi belirleyeceği yoksa söz konusu görevi meclise mi göndereceği henüz bilinmiyor. Yerel basında çıkan haberlerde, Rivlin’in koalisyonu kurma görevini Netanyahu’nun rakibi ve Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi Lideri Yair Lapid verebileceği dile getiriliyor.

Yair Lapid görevlendirilse de koalisyonu kurmak için yeterli desteği bulmakta oldukça zorlanacağı ifade ediliyor. Netanyahu ve ona destek vereceklerini açıklayan partiler 52, Netanyahu karşıtı blok ise 57 milletvekilinde kalmıştı.

Bu iki ittifak dışında kalan 2 parti var ; Mecliste 7 sandalyesi bulunan Bennett’in partisi Yamina ile 4 milletvekiline sahip Ortak Arap Listesi . Bennett bu dönem muhalefette kalmak istemesi sebebiyle iki ittifakta yer almayacağını açıkladı ve kapıları kapattı.

Yair Lapid’in  hükümet kurması için tek opsiyon Ortak Arap Listesini ittifaka dahil edip salt çoğunluk olan 61’e ulaşmak. Fakat İsrail son kırk yılda iktidarda aşırı sağ ile yarışan aşırı sağ arasındaki rekabete sahne olan bir ülke olduğu için koalisyona Arap Listesini dahil etmek yerine 2 yılda 5. kez seçime gitmek tercih edilecektir.

17 Mayıs 1977 tarihinde İşçi Partisi seçimleri kaybetti ve İsrail devletinin kuruluşundan bu yana ilk kez iktidar muhalefetteki sağcılara geçti. Likud işe koyuldu. 1977’den bugüne sağ ile sol arasındaki mücadele aşırı sağ ile daha aşırı sağa dönüştü. Bunda en önemli sebep İsrail’in Filistin üzerinde sertleşmesi , Hamas’ın da buna karşılık saldırılarını arttırması.

Yani İsrail’deki bir hükümet barış için inisiyatif alamaz. Çözüm şu an için çok uzak ihtimal. Tek yol uluslararası ilişkilerde kurulmakta olan çok kutuplu dünya düzeninin Ortadoğu’da da ABD gücünü azaltmak istemesi ve Filistin’i de bunun için bir araç olarak görmesi.