Suudi Arabistan kaynaklı Arab News isimli gazetede yayımlanan habere göre, Türkiye, Barış Pınarı harekatı çerçevesinde girdiği Ceylanpınar sınırındaki Resulayn şehrine 13 Ağustos tarihinden beri su vermiyor. Haber başlığında Türklerin, Kuzey Suriye’deki Kürtleri ‘’su’’ silahıyla vurduğu ifadesi kullanılmış. Şehre beş kilometre mesafede bulunduğu aktarılan Alouk Su İstasyonunun faaliyeti Türk kuvvetlerince kesilmiş durumda. İddiaya göre Türkiye’nin bu hamlesi neredeyse 1 milyon kişinin suya ulaşmasını engelliyor.
Haberde yerel halkla yapılan kısa röportajlara yer verilmiş. Aktarılanlara göre bir aydır bölgede su yok. Hızla artan covid-19 vakalarının sebebi olarak da halkın suya yeterli miktarda ulaşılamaması gösterilmiş. Resulayn sakinlerinin özellikle de kadın ve çocukların en sıcak dönemde gerçekleşen bu su kesintisinden kötü etkilendiği belirtiliyor. Bölgedeki Kürt yetkililerin alternatif bir su istasyonu bulduğu ancak bu istasyonun ancak bölge halkının su ihtiyacının %25’ini karşıladığı ve suyun içilebilir kalitede olmadığı aktarılmış.
Tüm bu iddiaların ardından Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) 28 Ağustos tarihinde durum raporu yayımlamış.
Raporun orijinli:
https://reliefweb.int/report/syrian-arab-republic/syria-situation-report-2-alouk-water-station-28-august-2020
Rapor Alouk Su İstasyonu’nda 13 Ağustos tarihinde yaşanan bir arıza üzerine yayımlanmış. Bölgedeki 460.000 rakamlı nüfusa su ulaştıran bu su istasyonunun daha önceleri de defalarca arıza verdiğini ve bunun sebebinin istasyona, çalışması için gerekli elektriği ileten hatlarda yaşanan bir kopukluğun sebep olduğu raporlanmış.
Tarihlendirerek ve sırasıyla belirtilmiş ki arıza tespiti ve gerekli müdahaleler bölgeden teknisyenler tarafından gerçekleşmiş. Alouk Su İstasyonu 27 Ağustos’tan itibaren bölgeye kısmi olarak su pompalamaya tekrar başlamış. UNICEF arızanın kesin çözümü için gerekli ekipmanı tedarik edeceğini raporda duyurmuş.
Türkiye genel olarak medyada bu habere yer vermemiş. Bu da Arab News’in bu açık savaş ve insanlık suçu iddiasını dikkate almadığını açıkça gösteriyor. OCHA Raporuyla çelişen bir çok bilgi barındıran haber Suudi Arabistan kaynaklı gazetenin bilinçli şekilde Türkiye, Türk-Kürt İlişkileri ve Barış Pınarı Harekatı aleyhine haber ürettiğini gösteriyor.