İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Körfez’de Kriz

Lübnanlı bakanın Suudi Arabistan’ı suçlayan ifadeleri sonrası bölgede yeni bir kriz ortaya çıktı. Yaşananların İran ve Suudi Arabistan arasındaki çekişmenin bir sonucu olarak yorumlanabilir.

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi’nin Yemen’le ilgili olarak Riyad yönetimini eleştiren açıklamaları sonrasında Lübnan ve Körfez ülkeleri arasında başlayan kriz büyüyor. Suudi Arabistan’ın ardından, Bahreyn ve Kuveyt yönetimleri de, Lübnan’dan büyükelçilerini çekmesini talep etti.

Suudi Arabistan’ın 2’nci bir duyuruya kadar Lübnan’dan tüm ithalatı da askıya aldı. Lübnan’da, mevcut ekonomik kriz ve henüz 2 aylık olmayan koalisyon hükümetindeki çatlakların büyümesinden de endişe duyuluyor.

İstifa etmedi

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, krize neden olan Kardahi’den ülkenin menfaatleri için fedakârlık yaparak, imalı bir şekilde ya özür dilemesi veya istifa etmesi teklifinde bulundu. Ülkedeki İran ve Hizbullah’a yakın 8 Mart Blokunda yer alan Hristiyan Bakan Kardahi ise Mikati’nin çağrısına rağmen sessizliğini bozmadı. Kardahi, daha  önce de özür dilenecek bir durum olmadığını ifade etmişti. Hizbullah, Kardahi’nin istifaya zorlanmasını kabul etmediklerini, bunun Lübnan’ın egemenliğinin ihlal edilmesi anlamına geldiğini savundu. Yerel medyada ise koalisyonun parçası olan Hizbullah’ın, Mikati’ye, Kardahi’nin istifa etmesi halinde partinin hükümetten tüm bakanlarını çekeceği uyarısında bulunduğu iddia edildi. Eski Lübnan Başbakanı ve Müstakbel Hareketi lideri Saad el-Hariri ise Körfez ülkeleriyle yaşanan gerilimden Hizbullah’ı sorumlu tuttu.

Lübnan’da son yıllarda İran destekli Hizbullah’ın gücünü giderek artırması Suudi Arabistan ve destekçilerinin Lübnan hassasiyeti artmış durumda.