İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KKTC’Yİ TANIMAK: İNGİLİZ SAVUNMA BAKANLIĞININ PAYLAŞTIĞI GÖRSEL NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Krallık Savunma Bakanlığının resmi sosyal medya hesabında bir video yayımlandı. Rusya-Ukrayna krizinde Ukrayna’nın yanında olan ülkelerin bayraklı haritalarına yer veren kolajlı videoda bir ayrıntı fazla tepki çekti: Kıbrıs haritası.

Sosyal medyada fazla tepki çeken bu video şikayetler doğrultusunda kaldırıldı. Birleşik Krallığın resmi bir sosyal medya hesabında böyle bir görüntüye neden yer verildiğine dair ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Peki bu görsel ne anlama gelmekte? Kolajda yapılan bir yanlışlık mı yoksa politik bir mesaj mı içermekte?

19. yüzyıldan beri Kıbrıs adasında varlığını sürdüren İngiltere aynı zamanda Türkiye ve Yunanistan arasında uzun yıllardır cereyan eden Kıbrıs Meselesinin garantör ülkelerinden biri. Günümüzde adada Limasol ve Dikelya bölgelerinde iki adet askeri üs bulunduran İngiltere, Doğu Akdeniz’de uzun bir süredir faaliyet göstermekte. 2008’de Euro bölgesini vuran ekonomik krizden etkilenen İngiltere, savunma harcamalarında kemer sıkma politikalarına gitmiş ve halihazırda Kıbrıs’taki askeri üslerinde görev yapan 3 bin 500 askeri personelinden bin 240 tanesini 2013 Temmuzuna kadar geri çekeceğini açıklamıştı.

23 Haziran 2016’da gerçekleşen referandumda %51,9 ile kabul edilen Brexit süreci, İngiliz dış politikasını da değiştirdi. Avrupa Birliğinden ayrılma sürecini başlatan İngiltere kendi dış politikasını AB’den bağımsız olarak yönlendirme hakkını elde etti. Garantör ülke olduğu Kıbrıs politikası da bunlardan biri. Avrupa Birliğinden bağımsız bir dış politika yürütmeye başlayan İngiltere’nin, Türkiye ile olan ilişkileri ise daha çok ekonomik ve stratejik ortaklık üzerine kurulu durumda. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizinde, taraflar arası müzakerelere ev sahipliği yapmaya başlamasına sıcak bakan İngiltere, Kıbrıs Meselesi ile ilgili Türkiye ve Yunanistan arasında bir arabulucu olabilme ihtimalinde yer alıyor.

Türkiye son yıllarda bölgesel olarak yürüttüğü diplomasisinde ekonomik, kültürel ve askeri iş birliklerinin yanında Kıbrıs Meselesi ile ilgili de bir diplomasi yürütmekte. Özellikle son zamanlarda Azerbaycan ve Pakistan ile artan askeri ve stratejik diplomasisinde Kıbrıs konusu da masada. Birleşik Krallığın resmi sosyal medya hesabında paylaştığı bir görsel üzerinden dış politika analizi yapmak ne kadar doğrudur bilinmez fakat kesin bir şey söylemek için henüz çok erken. Ne var ki bu durum Türkiye’nin ilerleyen zamanlarda yürüteceği Kıbrıs Meselesi ile ilgili diplomasi sorunu çözümüne yönelik daha somut veriler verecektir. Nitekim, KKTC bayrağının farklı bir yerde beklenmedik bir şekilde kullanıldığı da olmuştur. 2021 yılında Covid-19 Salgınını kontrol altına alan ve yabancı turistlere seyahat kısıtlamalarını kaldıran İsrail, hazırlamış olduğu görselde Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları için KKTC bayrağını kullanmıştı.