Son günlerde Güney Kore’nin yakından takip ettiği ve gündeminde geniş bir yer alan iki konu bulunuyor. Birisi Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası karşılaşmaları diğeri ise Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un’un kızını iki kez açık etkinliklere götürmesi ve nükleeer incelemeleri on yaşındaki kızıyla birlikte yapması. Kim Jong-Un’un bunu neden ve hangi amaçla yaptığı soruları üzerine Güney’de birçok yorum ve çıkarım yapılıyor.
Net bir bilgi olmamakla beraber, Kim Jong-Un’un iki kızı ve bir oğlu olduğu düşünülüyor. Bu hafta medyada görünen Ju-ae’nin, Kim Jong-Un’un 2013’te doğan ikinci kızı olduğu biliniyor. Kim Jong-Un, on yaşındaki kızının Hwasong-17 testinin başarılı bir şekilde fırlatılmasının kutlamalarında boy göstermesinden endişe duymadı. Aksine normalden farklı olarak basına verilen fotoğraflar baba-kızın ilişkisine güzel yorumlar yapılmasını sağladı ve hoş bir izlenim verdi. Daha önce buna benzer bir durumun yaşanmadığının da altını çizmek gerekiyor.
Tüm bu gelişmelerin sonrasında asıl düşünülmesi gereken sorular ise neden daha önce örneği yaşanmadığı halde Kim Jong-Un’un kızı ile birlikte boy gösterdiği ve bu gösterinin neden yakın aralıklarla iki kere yapıldığı. Kişisel görüşüm Kim Jong-Un’un kızı sayesinde güçlü bir imaj yaratarak onu ulusal hedefleri için propaganda aracı olarak kullandığı yönünde. Üstelik söz konusu fotoğrafların halkın dikkatini çektiği ve kolektif hafıza için önemli kaynaklar olduğu oldukça net. Çünkü Kuzey Kore Lideri’nin kızı sadece kızı olarak değil, genç neslin temsilcisi ve geleceğe dair önemli bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Kim Jong-Un’un kızı ile birlikte nükleer test alanını ziyareti sırasında en gelişmiş nükleer kapasiteye ulaşma sözünü vermesi ve kızını da bu ana tanık etmesi tezimi doğrular niteliktedir.
Güney kanadından bakıldığında ise Kim Jong-un’un kızının gelecekte onun halefi olup olmayacağı tartışılıyor ve bunun düşük bir ihtimal olduğu konusunda bir fikir birliği var gibi görünüyor. Çünkü Baekdu soyunun erkek bireyler tarafından ilerletildiğine dair olan bir inanç var ve Ju-ae’nin askeri yeteneklerinden şüphe duyuluyor. Muhtemelen gelecekte ailede öne çıkan bir siyasi figür olacak ve aktif bir şekilde soyunu temsil edecek. Fakat Kim Jong-Un’un halefi olması ihtimalini ben de oldukça düşük görüyorum.
İlginç olan ise Güney Kore’de ve medyada Kim Jong-Un’un kızının halefi olup olmayacağı hatta giydiği kabanın tarzı ile modaya şekil vermesi on yaşındaki bir çocuğun nükleer test alanında olması göz ardı edilmesidir. Bu durumun pedagojik boyutu asla düşünülmemiş ve gündeme gelmemiştir.