İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstikşafi görüşmeler nereye varacak?

 Ege’de Yunanistan’dan kaynaklanan sorunlar devam ediyor. Yunanistan hızını alamıyor ve özgül ağırlığına bakmaksızın diplomatik hamleleri ardı ardına sıralıyor.

Tüm gözler şimdilerde ABD’nin demokrasi ile tanışma sınavına çevrilmişken Türkiye ile Yunanistan arasındaki “istikşafi görüşmeler” Almanya’nın arabuluculuğunda tekrar başlama sürecine girdi. Biz en iyisi ABD’yi kendi iç meselesi ile başbaşa bırakarak kendi meselemize odak olalım. Konumuz istikşafi görüşmeler…

Türkiye’nin uzun süredir tüm sorunların masada görüşülmesi talebine karşılık, Yunanistan, sadece deniz sınırlarını görüşmek istiyor. Bu nedenle görüşmeler bildiğiniz gibi bugüne kadar başlayamadı.

Süreçle ilgili ilk olarak Yunan Kathimerini gazetesi, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de gaz ve petrol arama faaliyetlerinden vazgeçeceğine dair güvence aldığını ve istikşafi görüşmelerin yeniden başlaması için Ankara’dan bir adım beklediğini haberleştirdi.

Haberin hemen sonrasında ise Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı bu görüşmeler özelinde makamında ziyaret etti. Görüşme sonrası ikili konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Schulz’u makamında kabûl eden Akar görüşme öncesi Yunanistan ile istikşafi görüşmelere tekrar başlamaya hazır olduklarını belirterek, “İlk günden itibaren her vesileyle tekrar tekrar ifade ettiğimiz gibi, biz uluslararası hukuktan yanayız. Uluslararası hukukun, ikili anlaşmaların uygulanmasını istiyor, bekliyoruz. Bu konuda iyi komşuluk ilişkilerine çok önem veriyoruz. Bütün sorunların görüşmeler, konuşmalar yoluyla çözülmesi gerektiğini, siyasi çözümler bulmamız gerektiğine inanıyoruz. Bunu da her vesileyle dile getiriyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar çerçevesinde birçok konu gündeme geldi. Bunların sistematik şekilde tartışılması, konuşulması için bir taraftan istikşafi görüşmelerin, diğer taraftan güven ve güven artırıcı önlemler çerçevesindeki görüşmelerin başlamasını, ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızla Sayın NATO Genel Sekreteri’nin yaptığı görüşmeler sonundaki ayrıştırma görüşmelerinin başlamasını bekliyoruz. Bunlar bizim için önemli. Görüşmeler çerçevesinde gerçekten sorunlarımızın çözülebileceğine, çözülmesi gerektiğine inanıyoruz,” açıklamalarını yaptı.

Doğu Akdeniz’deki barış ve çözüme katkılarından dolayı Almanya’ya teşekkür eden Bakan Akar, “Çok ciddi katkılar sağlandı. Bu katkıların devamını bekliyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasındaki problemlerin de objektif şekilde değerlendirilmesini tüm üçüncü taraflardan beklediğimizi de ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Schulz ise gerginliğin bir an önce çözülmesini beklediklerini belirterek, bunun için de en iyi yolun karşılıklı görüşmeler olduğunu dile getirdi.