İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstikşafi Görüşme Bitti

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 61’nci turu sona erdi. Diplomatik kaynaklardan gelen bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerde mevcut durum, son gelişmeler ve atılabilecek adımlar ele alındı.

Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen görüşmelere Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler-Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan katıldı.

Yunanistan’ı ise emekli Büyükelçi Pavlos Apostolidis, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Büyükelçi Aleksandros Kuyu ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri’nin Özel Kalem Müdürü İfigeniya Kanara temsil etti.

İlk açıklama  İbrahim Kalın’dan geldi , “Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir” dedi.

Geçtiğimiz yıl Doğu Akdeniz’de karşı karşıya gelen Türkiye ve Yunanistan, gerilimin düşmesinin ardından bugün İstanbul’da “istikşafi görüşmeler” kapsamında doğrudan görüşmelere başladı. Açıkçası her iki tarafta AB baskısıyla masaya oturmak zorunda kaldı.

Yunanistan tarafının son bir haftada yaptığı; önce Başbakan Miçotakis: ”İyon denizindeki genişleme doğu sınırlarımız için de bir mesaj niteliğinde.” , sonra Dışişleri Bakanı Dendias da İyon Denizi’ndeki genişlemeyi Akdeniz’e taşıyacağız lafını dillendirmesi iç siyasette geri adım atmayacağız mesajı.

Fakat gerçek pekte öyle değil , Yunanistan AB ile Türkiye’nin yeniden barışmaya çalışmasından kaygılı. Özellikle muhalefet Avrupa’nın Yunanistan’ı yeniden satıp yalnız bırakabileceğini düşünüyor .Ayrıca , kriz sonrasında toparlanmaya çalışan ülkede askeri harcamaların artması da endişe yaratıyor.

İki taraf içinde istikşafi görüşmeler, bir şey çıksın diye yapılmıyor. Maksat bir temas oluşması. Her gün dengelerin değiştiği dünyada b , c planlarına sahip olmak gerek.