İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gizli Kapaklı – Almanya Silah Ticareti

Almanya hükümeti, 2019 yılı içinde bugüne kadar görülmemiş düzeyde silah satışına onay verdi. İzinleri veren Federal Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, silah satışına gerekçe olarak bu dönem hükümet kurma çalışmalarının uzun sürmesini gösterildi.

Yani anlayacağınız hükümet kurulana kadar her şey halloldu. Fakat ben bugün Almanya’nın silah satışının artışını değil Almanya’nın silah satışında nasıl arkadan dolandığını sizlere anlatmaya çalışacağım. 2019’da 2018’e göre silah satış onayı yüzde 65 artmış oldu.

En Çok Silah Alan Macaristan

Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen ile Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’in soru önergelerine bakanlık tarafından verilen yanıtta, 2019’da en fazla Macaristan’a silah satışına onay verildi ikinci sırada da Mısır var.

Türkiye de Almanya’dan en fazla silah satın alan ülkeler arasında yer alıyor. Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgeye yapılan harekat öncesinde yaşanan tartışmalar sırasında Almanya’nın bu yıl içinde Türkiye’ye toplam 250,4 milyon avro değerinde silah satılmasını onaylandığı ortaya çıkmıştı. Hükümetin operasyona karşı çıkması ve muhalefetin eleştirilerinden sonra yıl sonuna kadar silah satışına onay verilmeyeceği ifade edilmişti.

Bir süre Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilime rağmen silah satışının bundan çok etkilenmediği görülmüştü. Son 14 yıl içinde en fazla silahı bu yılın ilk sekiz ayında Almanya’dan alan Türkiye, 2018’de ise Almanya’nın yurtdışına sattığı silahların yaklaşık üçte birini almıştı.

Fakat gerçek çok başka, sağcı ve otoriter Viktor Orban hükümetinin işbaşında olduğu AB ve NATO üyesi Macaristan bu kadar silahı ne yapacak sorusu geliyor akıllara. Çünkü Macaristan’a mevcut bir tehdit veya yakın , orta ve uzun vade  için ciddi bir dış tehdit yok.

Almanya’nın en fazla silah ihracatı yaptığı İkinci ülke olan Mısır’da hem Doğu Akdeniz , hem Libya hem de Körfezdeki güç yarışı ciddi tehditler fakat bir yılda 802 milyon euro’luk silahı alacak bir ekonomik güç yok.

Ambargo Delici Devletler

Bu iki ülke de bir ambargo delici. Almanya , Suriye ve diğer birçok konu sebebiyle Türkiye’ye yarı gizli yarı resmi bir ambargo uyguluyor fakat bunu yaparken arka kapıdan da işler devam ediyor. Almanya , Macaristan ve Türkiye teknoloji aktarımlarını Macaristan üzerinden birbirine aktarıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçen hafta önce Berlin’de Alman, sonra da Budapeşte’de Macar mevkidaşıyla bir araya geldi ve önemli görüşmeler yaptı. Açıkçası bu bir tesadüf değil. Daha öncesinde de tarafların ziyaretleri benzer kombinasyonlarda olmakta.

Mısır’da durum biraz daha farklı BAE ve Suudi Arabistan savunmaya ciddi paralar harcıyorlar ama Yemen’de yaptıkları insanlık dışı uygulamalar ve geçmişlerinde de buna benzer birçok olaya sahip olması nedeniyle ülkeler Mısır gibi ülkelere satışını yapıp sonrasında da transfer ediliyor. Böylelikle Alman parlamentosunun onayı by-pass edilmiş oluyor.

Dünya’da soğuk savaş sonrası tüm dünyada ciddi bir silahlanma yarışı var . Bu durum 2019 yılında zirve yaptı ve artık ülkeler karşısındaki ülkenin silahı nerde kullanacağından çok kaç tane alacağıyla ilgilenmekte bu da dünyadaki her ülkenin çıkarının diğer değerlerinden daha ön planda olduğunun büyük bir göstergesi.