Bugünkü dünya siyasetinin en büyük sorunları; popülizm , ırkçılık , aşırı milliyetçilik ve İslamafobi . Bunun karşısında ülke yurttaşlarına karşı popülist adımlar yerine doğru , demokrasiye ve insan haklarına bağlı adımlar atanlar ise kadın liderler.
Dünyada kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke Yeni Zelanda (1893) ile bu unvanı Avrupa’da elinde bulunduran Finlandiya (1906) kadın liderler tarafından yönetiliyor.
Kadın liderler dünyadaki dengeleri değiştiriyor. Popülizme inat ülkelerini güçlendirmeye , onurlu ve çoğulcu siyaset yapmaya çalışıyor. Ayrıca yaptığım araştırmada fark ettim ki istihdamda çok başarılılar. Tabii tüm kadın liderler bu tanım içinde değil.
Dünya genelinde sadece 21 ülkede hükümet ya da devlet başkanlığı koltuğunda kadınlar oturuyor. Bunlardan 11’i Avrupa ülkelerinde. Asya kıtasında 4 ülke kadınlar tarafından yönetilirken, Afrika, Okyanusya ve Karayipler’de ikişer devlet, kadın lidere sahip.
Listemizdeki kadın liderler mevcut kurumlar ve sistemler ile kavga etmeyi bırakın sistemlerini demokrasi ve insan hakları ekseninde geliştirmeye çalışıyorlar. Söylemleri ve eylemleriyle bugün dünyayı kaplamış olan popülist liderlerin ötesinde siyaset yapıyorlar.
Jacinda Ardern
İşte Yeni Zelanda’nın Başbakanı, 50 üyesini korkunç bir katliama kurban vermiş Müslüman cemaatinin yasına ortak olmak için yaptığı konuşma ve aldığı tavırla, sadece Müslüman ülkelerde değil, bütün dünyada adeta bir kahraman oldu.
Jacinda Ardern, yüzüne sinmiş olan acı ve örttüğü başörtüsü ile her şeyden önce, Yeni Zelanda’da katliam sonrasında kendilerini alabildiğine kırılganlaşmış hisseden, tedirgin ve korkmuş Müslüman azınlığa tarifsiz bir dayanışma göstermiş oldu.
Kamila Harris
Amerika’nın ilk siyah ve Güney Asya kökenli başkan yardımcısı seçilen Harris, daha da önemlisi başkan yardımcısı seçilen ilk kadın politikacı. Kimilerine göreyse gelecek 4 yılın gölge başkanı. Kendisi yaptıklarıyla değil yapacaklarıyla bu listede yer alan bir isim. Özellikle seçim zaferi konuşmasıyla da ona olan güveni hak ettiğini gösterdi.
Yaptığı Konuşma :
Sanna Marin
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, haftada dört gün altı saatlik mesailerden oluşan bir çalışma sistemine geçmek hakkında söylemleriyle ülkemizde ve dünyada ses getirmişti. Daha 34 yaşında olan Marin, ülke refahının sınırlarını arttırmaya arttırmaya devam ediyor.
Tabii Sanna Marin’in işi aralarında en kolay olan çünkü sosyal-devletin güçlü olduğu İskandinav ülkelerinde neredeyse başarılı olamamak imkansız.
Angela Merkel
Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olan Almanya’ya direkt, dünyanın en büyük ekonomik birliği olan AB’ne dolaylı olarak uzun yıllar liderlik etti.2005’ten beri ülkesinin Şansölyesi fakat bu kadar uzun yıllardır iktidar olsa da kimse ona diktatör demiyor. Çünkü Merkel, geldiği günden beri kendi lehine olacak bir sistem oluşturmadı , sisteme itiraz etmedi.
Hamalih Yacob
Kendisinin ismini büyük ihtimalle ilk kez duyuyorsunuz. O ülkesinin ilk kadın cumhurbaşkanı ve tek amacı büyüyen Singapur ekonomisini daha da güçlendirmek. Eğitim ve altyapı alanında çok güçlü olan ülke, % 4,3 ile işsizlik oranının en düşük olan ülkeler arasında yer alıyor.