İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dağlık Karabağ Tekrar Azerbaycan’ın

Karabağ Azerbaycan’dır.

Ermenistan Başbakan’ı Nikol Paşinyan yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ’da kaybettiklerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir bildiriyi imzaladığını duyurarak, “Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla Karabağ’daki savaşın 13.00 itibariyle sona ermesine ilişkin bir bildiri imzaladım. Yayınlanmış olan açıklama metni hem ben hem de Ermenistan halkı için inanılmaz derecede acı verici” dedi.

İnstagram hesabımızda 28 Eylül ve 18 Ekim tarihlerinde sizlere anlattıklarımız çoğunlukla gerçekleşmiş oldu. Yani devamlı takipçilerimiz bugünün geleceğini dünden biliyorlardı. Tahminlerimizle , okumalarımızla sizlere teoriler sunmaya devam edeceğiz.

Öncelikle savaşın sona ermesini sağlayan iki şey oldu:

  • Azerbaycan Şuşa’yı aldı. Şuşa’nın önemi Ermenistan’ın askeri yığınağını tamamen bu bölgeye yapmış olması ve kaybedilince direnç kuvvetinin ciddi şekilde kırılması.
  • Azerbaycan’ın yanlışlıkla Rus helikopterini düşürmesi ikna aşamasını kolaylaştırdı .

Aliyev’e “zafer” , Paşinyan’a “hezimet” !

Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağlayarak büyük bir zafer kazandı ve Dağlık Karabağ Azerbaycan’dır sözü artık gerçekleşmiş oldu. Aliyev “zafer” , Paşinyan ise “hezimet” yaşayan taraflar oldu. Rusya ise 5 boyutlu satrançta savaşın tarafı olmadan en büyük kazananı oldu.

  1. Azerbaycan savaşmak için İsrail ve Türkiye’nin silahına fakat savaşı kazanmak için Rusya’ya ihtiyaç olduğunun farkına vardı ve toprak bütünlüğünü Rusya’nın garantörlüğüne verdi . Fakat yanlış anlaşılmasın Azerbaycan tüm istediklerini aldı.
  2. Rusya’ya zaten bağımlı Ermenistan’ı tümüyle kendine hediye etti, Moskova’nın rahatsız olduğu batıya yakın Paşinyan’ı koltuğundan etmesine ramak kaldı. Dünkü açıklamadan itibaren Erivan’da ciddi protestolar var. Paşinyan’ın istifası yakındır.
  3. Bence savaşın en büyük ve sürpriz kazanımı Nahçıvan ile Azerbaycan’ı birbirine bağlayan bir koridorun  oluşturulacak olması. Evet koridoru Rusların kontrolüne verdi ama kendi şehirleri arasında seyahat etmek için başka bir ülkenin sınırlarına girmesine gerek kalmayacak.
  4. Kremlin Kafkasya ve Ortadoğu’daki oyun kuruculuğunu tüm dünyaya bir kez daha kanıtladı. Kafkasya’da kendine yeni bir üs kurması yetmedi bir bakıma Sovyet gelenekten gelen bağımlı halkları yeniden kendisine  bağladı.
  1. Dağlık Karabağ’da izlediği savaş yanlısı tutum ve cihatçı gönderdiği iddialarıyla Türkiye’yi terörle daha fazla anılır kıldı, bazen algı gerçek olmasa bile üstünüzden öyle kolay çıkmaz. İktidar bu duruma karşı daha dikkatli olmalı.
  2. Türkiye bu savaştan belki çıkar elde ederek ayrılan taraf olmadı ama tüm Azerbaycan halkının sevgisini , saygısını tekrar kazandı ve manevi bağlarını tekrar pekiştirdi.

Son olarak şunu söylemek lazım ki; savaş sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in yaptığı açıklamaların şık olmadığını düşünüyorum. Savaş bu toprakların kazanılması için büyük bir zorunluluktu ama savaş bittikten sonra düşmanın acısına , matemine saygı duymak daha onurlu olurdu .