Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Joe Biden, her iki tarafın da ikili ilişkilerin dibe vurduğunu kabul ettiği bir dönemde İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi.
Putin, Biden’la yaptığı görüşmeler için ‘yapıcı’ nitelendirmesi yaparak “Ortada herhangi bir düşmanlık olmadığını düşünüyorum. Tam tersine farklı taraflarda durmamıza rağmen birbirimizi anlamaya ve pozisyonlarımızı daha yakın kılmak konusunda istekli davrandık. Tartışmalar son derece yapıcıydı” dedi.
Rus lider ayrıca, “Rusya ve ABD büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi konusunda Biden’la mutabakat sağladık” ifadelerini kullandı.
‘Biden, Donbass’taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti’
Putin, Ukrayna konusunun gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine “Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass’taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti” yanıtını verdi.
Rusya ve ABD’nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var diyen Putin START-3’ün önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD’nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak.
Batı’nın Rus dış politikasını öngörülemez bulması, bunun gerçekten de öyle olduğu anlamına gelmez. ABD’nin stratejik güvenlik alanında uluslararası istikrarın temellerini yıkarak 2002’de füze savunma sistemleri anlaşmasından çekilmesi tamamen öngörülemez bir şeydi. ABD’nin 2019’da Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çıkması, Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmesi de öngörülmez ve istikrarı bozucu adımlardı. Neredeyse hiçbir şey bırakmadılar. Tanrı’ya şükür Biden, START-3’ü beş yıl uzatma konusunda doğru bir karar aldı.
Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.”
‘Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu’
Blogger Aleksey Navalnıy’ın durumu ve ‘Rusya’dan, ABD’ye yönelik siber saldırı’ iddiaları hakkında Rus lider “Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya’ya gelen Navalnıy’ın tutuklanmak istediğinden eminim” değerlendirmesini yaptı.
Biden’ın kendisine yönelik ‘katil’ nitelemesi hakkında da yorum yapan Putin “ABD’de her gün birileri öldürülüyor, Afganistan’da tek bir atışla yüzlerce kişiyi öldürdüler” yorumunda bulundu.
Putin, siber saldırı iddialarıyla ilgili olarak da “ABD’nin kaynaklarına göre dünyada en fazla siber saldırı ABD’nin siber ortamından gerçekleştiriliyor. Daha sonra Kanada geliyor, ardından iki Latin Amerika ülkesi ve İngiltere var. Rusya, siber saldırıların çıkış noktası olan ülkeler listesinde yer almıyor” dedi.
Putin “Rusya, ABD sınırları yakınında tatbikat yapmıyor ancak şu anda ABD Rusya sınırları yakınında bunu yapıyor. Dolayısıyla, bu konuda ABD tarafının değil Rus tarafının endişeleri olmalı” diye devam etti.
‘ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor’
ABD’nin Rusya’ya yönelik, insan hakları eleştirilerini de değerlendiren Putin, Washington’un bu konudaki kötü karnesine dikkat çekti:
“Biden, insan hakları konusunu gündeme getirdi. Bakın, Guantanamo hala daha faal ve uluslararası hukuka, ABD yasalarına, hiçbir şeye uygun değil. CIA’in Avrupa ülkeleri de dahil çeşitli ülkelerde işkence uygulanan hapishaneleri var. Bu nedir? Bu insan hakları mı? Bu salondaki kimsenin insan haklarının bu şekilde korunduğunu kabul edeceğini sanmıyorum.”
Rusya-ABD ilişkilerinin gelecekteki seyrine ilişkin belirsizliğe işaret eden Putin’in “Biden beni ABD’ye davet etmedi, ben de onu Rusya’ya davet etmedim” dedi ve devam etti:
“ABD ile ilişkilerin iyileşip iyileşmeyeceğini söylemek zor.
Rusya ve ABD en kısa zamanda stratejik istikrar konusunda kapsamlı ikili diyalog başlatacak, diyalog konuya odaklı ve enerjik bir biçimde yapılacak. Bu diyalog ile gelecekteki silah kontrolü ve riski azaltma önlemlerinin temelini atmayı amaçlıyoruz.
Bence Biden’la genel olarak aynı dili konuştuk ancak bu, birbirimizin ruhuna, gözlerine bakmak ve ebedi sevgi ve dostluk yemini etmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor.”
‘ABD yeniden yaptırım uygularsa, ilişkilerde yeni bir fırsatı daha kaçırmış oluruz’
ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarıyla ilgili ihtimali de değerlendiren Rus lider, şunları söyledi:
“ABD iç siyasetindeki ruh hallerini bilmiyorum ancak eğer bu zirvenin ardından ABD yeniden yaptırım uygularsa, ilişkilerde yeni bir fırsatı daha kaçırmış oluruz.
ABD’yle ilişkiler hakkında önceden de yanılsamalarım yoktu, siz ise yenileri olup olmadığını soruyorsunuz. Nereden çıkardınız bu yanılsamaları? Hiçbir yanılsama yok ve olamaz.
Sohbetin doğrudan ve açık olmasına, belirlenen konulardan gereksiz diplomatik sapmalar olmasına rağmen biz baskı hissetmedik. Rusya-ABD zirvesinde ne bizim tarafımızdan ne de ABD tarafından baskı uygulandı. Bu anlamsız olurdu, zira insanlar bunun için bir araya gelmiyor.”
‘Amerikan medyası Rus yasalarının gereklerine tam olarak uymuyor’
Putin, RT ve Sputnik’e karşı Washington’un çifte standartlı tutumunu da eleştirerek “Bizde yabancı izleyici/dinleyici kitlesini hedef alan bu türden sadece iki medya kuruluşumuz var, Russia Today ve Sputnik. Daha önce Amerikan tarafı bu kuruluşları yabancı ajan ilan etti, akreditasyonlarından yoksun bıraktı. Bununla birlikte Russia Today, Amerikan düzenleyicisinin ve yasasının tüm taleplerini yerine getiriyor, orada gerektiği gibi tescil oluyor, personel istihdamı, finansal işlemler vs. konularda oldukça fazla sorun yaratılmasına rağmen. Bizde bu tür sorunlar söz konusu değil, ne yazık ki Amerikan medyası Rus yasalarının gereklerine tam olarak uymuyor. Rusya-ABD ilişkilerinde dip seviyesinin görülüp görülmediğini söylemem şu anda zor, zira ilişkileri bozan eylemleri başlatan taraf biz değil, ABD tarafıydı. ABD’li Kongre üyeleri yaratıcı insanlar, daha neler ortaya çıkarırlar, bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
Putin, ABD’deki hapishanelerde hüküm giyen bazı Rusların anavatanlarına dönüşü konusunda Amerikan tarafıyla anlaşmaya varmanın mümkün olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bu konuyu konuştuk, Başkan Biden Rusya’daki cezaevlerinde tutulan Amerikan vatandaşları üzerinden bu konuyu gündeme getirdi. Bunu tartıştık. O konuda bazı tavizler bulunabilir. Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı bu yönde çalışacak.”
Putin, Rusya’daki istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı, ABD ile “stratejik istikrar, siber güvenlik, bölgesel çatışmalarla ilgili sorunların çözülmesi” gibi başlıklarda mutabakat sağlanabileceğini de vurgulayarak şunları söyledi:
“ABD, çok kısa süre önce George Floyd’un öldürülmesi ve Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketinin başlamasının ardından en ağır olaylarla karşı karşıya kaldı. Şu anda bunları yorumlamayacağım ancak demek istediğim, yaşanan kargaşaları, hukuk ihlallerini gördük. ABD’yi ve ABD halkını anlıyoruz ancak bunun bizim topraklarımızda yaşanmasını istemiyoruz. Bunun önüne geçmek için elimizden geleni yapacağız.
Bizim öngörülmez olduğumuzu mu düşünüyorsunuz? Hayır, ben öyle düşünmüyorum. Bence biz, bize yönelik tehditlere tamamen uygun şekilde hareket ediyoruz. İstikrarın tam anlamıyla sağlanması için bugün konuştuğumuz tüm alanlarda mutabakat sağlamalıyız. Bunlar stratejik istikrar, siber güvenlik, bölgesel çatışmalarla ilgili sorunların çözülmesi. Tüm bunlar üzerinde mutabakat sağlayabileceğimizi düşünüyorum, en azından Biden’la yaptığımız görüşmenin ardından bende böyle bir izlenim oluştu.”
‘Yolsuzlukla Mücadele Fonu alenen ayaklanma ve diğer yasa ihlalleri çağrıları yapıyordu’
(Navalnıy’ın kurucusu olduğu) Yolsuzlukla Mücadele Fonu’nun (FBK) Rusya’da aşırılık yanlısı olarak kabul edilmesi sorulan Putin, şu yanıtı verdi:
“Bahsettiğiniz kuruluş, alenen toplu ayaklanma çağrıları yapıyordu, ayrıca reşit olmayan gençleri de sokak olaylarına dahil etmeye çalışıyordu, ki bu Rus yasalarına göre yasak. Ayrıca alenen, kolluk kuvvetlerine karşı kullanmak üzere Molotof kokteyllerinin nasıl hazırlanacağına dair talimatlar veriyordu.
ABD’nin desteklediği örgütlerin çalışması yasaklanmış değil, çalışabilirler. Bir kuruluşun yabancı ajan olarak ilan edilmesi, bu kuruluşun faaliyetlerine son verilmesi anlamına gelmez, ama örgüt aşırılık yanlısı ise, bu bambaşka bir durum.”
‘ABD Rusya’da ülkeyi engellemeyi amaçlayan örgütleri destekliyor’
Rus lider, ABD’de Rusya’daki bazı siyasi örgütlerin destekleneceğine dair bir yasanın kabul edildiğini hatırlatarak, “Aynı zamanda Rusya Federasyonu düşman ilan edildi, Rusya’nın gelişiminin frenleneceği alenen ifade edildi. Şimdi de kendimize şu soruyu soralım, eğer Rusya düşmansa, ABD hangi siyasi örgütleri destekleyecek? Ben, Rusya Federasyonu’nu daha güçlü hale getirenleri değil, ülkeyi engelleyenleri desteklediğini düşünüyorum, bu ABD’nin alenen duyurulmuş olan bir hedefi” vurgusunu yaptı.
Putin, Amerikan medya kuruluşlarına, yanıtını izleyicilerine ve dinleyicilerine ‘objektif olarak aktarabilmelerine’ minnettar olacağını sözlerine ekledi.
‘Kuzey Deniz Yolu ile ilgili çözülemeyecek sorun görmüyorum’
Rusya’nın Kuzey Deniz Yolu’nun işleyişinde uluslararası hukuka bağlı kalmak niyetinde olduğuna dikkat çeken Putin, şöyle konuştu:
“Ortaklarımızın dikkatini çektim, Rusya olarak biz, bu uluslararası hukuk normlarına eksiksiz olarak uymak niyetindeyiz. Hiçbir zaman hiçbir şeyi ihlal etmedik. Kuzey Deniz Yolu’nun geliştirilmesinde ilgili tüm ülkelere ve şirketlere yardımcı olmaya hazırız.”
Rusya’nın Kuzey Deniz Yolu üzerinden gemilerin geçişine izin verme hakkını kötüye kullanmadığını vurgulayan Putin, “Bunu isteyen herkese geçiş hakkı veriyoruz. Çözemeyeceğimiz hiçbir sorun görmüyorum” ifadelerini kullandı.
‘Rusya ile ABD arasındaki ticaret cirosunun büyümesi her iki ülkeye fayda sağlayacak’
Rusya ile ABD arasındaki ticaret cirosunda bu yılın ilk çeyreğinde başlayan yükseliş eğiliminin devam etmesinin her iki ülkeye de fayda sağlayacağının altını çizen Putin, “ABD ile ticaret ciromuz şu anda bence 28 milyar dolar, fakat bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 16.5 oranında büyüdü. Bu eğilim devam etmesinin herkese fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Amerikan iş dünyasının da buna ilgi duyduğunu kaydeden Putin, bu yakınlarda düzenlenen St. Petersburg Ekonomi Forumu (SPIEF) etkinliğine katılan en büyük yabancı heyetin, yaklaşık 200 kişilik Amerikan heyeti olduğunu vurguladı.
Rus lider, “Amerikan şirketlerini de kapsayan sınırlamaların getirilmesi sonucunda bazı Amerikalılar kayıplarla ayrılmak durumunda kaldı ve bu işi diğer ülkelerden rakiplerinin eline bıraktı. Neden böyle olsun ki? Hiçbir anlamı yok, ama zarar var” ifadelerini kullandı.
Putin: Kiev’in Donbass ile ilgili teklifinin Minsk anlaşmasıyla hiçbir ilgisi yok
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’in Donbass ile ilgili teklifinin Minsk anlaşmasıyla hiçbir ilgisi olmadığını anlamak için hukukçu olmaya gerek olmadığını belirtti.
Rusya lideri, “Ukrayna heyeti geçen yılın kasım ayında, Minsk anlaşmasıyla ilgili bir eylem planı sunmuştu. Bu gizli bir belge değil. Belgede, her şeyden önce Donbass’ın Ukrayna hukuk sistemine ve anayasasına siyasi entegrasyonu için bir teklifin sunulması gerektiği yazıyor. Bunun için de anayasanın kendisinde değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Bu belgede öyle yazıyordu” dedi.
Putin ayrıca belgede, seçimlerin ertesi günü Donbass’taki Rusya-Ukrayna sınırına Ukrayna sınır muhafızlarının yerleştirileceğinin belirtildiğini söyledi.
Putin, “Peki Ukrayna sonra ne teklif etti? İlk adım olarak Ukrayna ordusunun daimi konuşlanma yerlerine geri dönmesini teklif etti. Bu ne anlama geliyor? Bu, Ukrayna ordusunun Donbass’a girmesi gerektiği anlamına geliyor. İkinci adım olarak Donbass’ta Ukrayna ile Rusya arasındaki sınırı kapatmayı teklif ettiler. Üçüncü olarak bu ilk iki adımdan 3 ay sonra seçimlerin düzenlenmesini teklif ettiler. Bunun Minsk anlaşmasıyla hiçbir ilgisi olmadığını anlamak için hukukçu olmaya, özel eğitime sahip olmaya gerek yok. Bu, Minsk anlaşmasına tamamen aykırı” ifadesini kullandı.
Putin, “Ukrayna ile ilgili yükümlülüklere gelince tek bir yükümlülüğümüz var, Minsk anlaşmasının hayata geçirilmesine yardımcı olmak. Ukrayna tarafı buna hazırsa bu yoldan tereddütsüz yürüyeceğiz” diye konuştu.