Doğu Akdeniz meselesi üzerine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin provokasyonlarını devam ettirdiği takdirde, gelecek ay yapılacak olan AB zirvesinde yaptırımların tekrar gündeme geleceğini belirtti.
Avrupa Birliği içerisinde Türkiye’ye karşı uygulanması planlanan yaptırımların öne destekçileri başta Fransa ve Yunanistan. Önümüzdeki haftalarda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gerilimi arttıran tutumlarını sona erdirmesi bekleniyor. Aksi takdirde Türk hükümetinin üzerindeki baskıların artacağı dile getiriliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ve Libya’daki militer hamlelerini ve Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaya dahil olma durumunu da göz önünde bulundurarak, Türkiye’nin faaliyetlerini agresif olarak değerlendirdi. Bir diğer taraftan, gerçekleştirilen bu ikili görüşme Türkiye-ABD ilişkilerinde de bir gerilimin olabileceği tartışmasını gündeme getiriyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 gün önce yaptığı açıklamada, hukukta ve ekonomide reform yapılacağını belirtmişti. Yapılan bu açıklama Türkiye’de bir değişim olacak mı veya olabilecek mi? gibi soruların son zamanlarda epey bir tartışılmasına neden oldu. Fakat Avrupa Türkiye’den bu konularda somut adımlar bekliyor.
Somut adımların olduğu ve gerilimi arttırıcı tutum ve faaliyetlerden vazgeçildiği takdirse ise diyaloğun önü açık. Türkiye’ye yaptırımların tekrar gündeme gelmesini savunan Fransız lider Macron da Türkiye’nin ‘agresif’ tutumundan vazgeçtiği takdirde diyalog fikrini destekleyeceğini dile getirmişti.
Ekonomi, demokrasi ve hukuk alanlarında kritik sorunlar yaşayan Türkiye için Avrupa ile ilişkiler konusu epey önem kazanmakta. AB-Türkiye geriliminin kırılma noktasına geldiği bu dönemde herhangi bir yaptırıma maruz kalabilecek olan Türkiye, toplumun zaten yaşamakta olduğu ekonomik sıkıntıların artmasına neden olabilir. Türkiye’nin güncel durumu, yeni ve büyük riskleri göğüsleyebilme potansiyeline sahip değil.