İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’da İkinci Savaşın Ayak Sesleri : Sırbistan-Kosova Gerilimi

Dünya’nın gözü kulağı bir aydır Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa odaklanmışken Avrupa’nın bir başka bölgesinden de gelecekte yaşanması olası bir çatışmanın ayak sesleri duyulmaya başlandı. Sırbistan ve Kosova arasında yaşanan bir takım diplomatik gerilimler Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic’in kendi sosyal medya hesabında yaptığı açıklama ile farklı bir boyut kazandı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin talimatı üzerinde görevden alınan Mitrovica Mahkemesi başkanı Sırp asıllı Ljiljana Stevanovic Sırbistan Cumhurbaşkanının gündemi oldu. Sırp lider Vucic kendi Instagram sayfasında paylaştığı bir videoda “Kosova’nın Sırplara saldırma planı var, Brüksel Anlaşmasını çiğneyerek Kosova’daki barış ve huzuru tehdit ediyor.” ifadelerini kullandı. Sırbistan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına katılan Kosovalı Sırp asıllı komutan ve polis memurlarının da görevden alınacağını belirten Vucic Sırbistan’ın bölgede barış ve istikrarı korumak istediğini belirterek konuşmasında “Sırp halkı nerede olursa olsun Sırbistan sizinle beraber, arkanızdadır.” ifadelerini kullandı. Gerilimin başlangıcına bakılacak olursa Kosova Hükümetinin almış olduğu seçimkararına kadar gidilebilir.
Sırbistan'dan Kosovalı sporculara ambargo - Son Dakika Haberleri
3 Nisan 2022 tarihinde yapılması planlanan Sırbistan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kosova Hükümeti ülkede yaşayan Kosova vatandaşı Sırpların Sırbistan seçimlerinde oy kullanamayacağını belirtmişti. Bunun üzerine Sırbistan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına katılan Sırp asıllı Ljiljana Stevanovic Kosova Başbakanı Kurti’nin talimatı üzerine görevden alınmıştı. Başta ABD olmak üzere İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya Kosova’nın bu tutumunu kınayarak bölgede huzur ve istikrarı tehlikeye sokacak her türlü girişime karşı olduklarına dair tutumlarını belirtmişti. “Beşli Grup” olarak bilinen bu ülkelerin yaptıkları yazılı ortak açıklamada Sırbistan ve Kosova arasında gerilimlerin pragmatik bir şekilde çözümüne yönelik diplomasi yürütüldüğü vurgusu yapılmıştı.
Trump hükümeti döneminde ABD’nin arabuluculuğu ile Kosova ile olan ilişkilerini
iyileştirmeye başlayan Sırbistan, 2020 yılında Washington D.C.’de gerçekleştirilen ekonomik
normalleşme anlaşmaları süreciyle bölgesel istikrarın ve Covid-19 pandemisinin olumsuz
etkilerine karşı iş birliğinin arttırılmasına yönelik adımlar attı. Rusya ve Ukrayna arasında
yaşanan gerilimin silahlı çatışmalar ve askeri harekatlara dönüşmesi sonrası Avrupa genelinde
Rusya’ya karşı takınılan karşı tavırlara rağmen Sırbistan Rusya’ya olan desteğini açıklamıştı.
Bununla birlikte Sırbistan bölgesel konular ile ilgili olarak iş birliği yapabileceği yeni dostalar
arayışını da sürdürmeye devam etmekte. İsrail’deki büyükelçiliğini Tel-Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı alarak İsrail ile, savunma sanayi alanında iş birliğine giderek de Türkiye ile ilişkilerini güçlendirme hedefinde olan Sırbistan Türk İHA sistemlerine olan sempatisini de açıkça belirtmişti. Ekim 2020’de yaptığı bir açıklamasında “İHA sistemlerine oldukça ilgiliyiz. Gelecekte de çokça alacağız. Türkiye ile bir anlaşmaya ulaşırsak alacağız. Bunlar gerçekten çok iyi İHA’lar. Türk üreticileri övülmeyi hak ediyor.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Vucic Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi deneyiminden esinlenerek bölgenin önemli savunma sanayi üreticileri ile yakın ilişkiler kurmayı hedeflemekte.