Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu dünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada , “Mısır’ın Doğu Akdeniz’de attığı adımları olumlu karşılıyoruz. Kendi aramızda bir anlaşma imzalayabiliriz.” dedi.
Peki ne oldu da düşman olarak bildiğimiz ve Doğu Akdeniz’de , Libya’da ve diğer konularda karşımızda duran Mısır bir anda anlaşılabilecek konuma geldi. Geçtiğimiz hafta yaptığımız bir analizde Sisi iktidarının ABD’de değişen siyasi iklimle birlikte yaşadığı değişimden bahsetmiştik.
Bu siyasi değişim iklimi Mısır’ı da değişime zorluyor. Libya’da çözümsüzlükten çözüme geçiş ile birlikte Libya hükümetinin yeni Başbakanı Dibeybe’nin ilk ziyaretini Kahire’ye yapması da Mısır’ı Libya ve Türkiye konusunda rahatlatan bir adım olarak kayda geçti.
Bir Adım Geriden
Ayrıca , 6 Ağustos tarihinde Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan Doğu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması üzerinden iki hafta geçmişken sertleşmesi beklenen Mısır – Türkiye ilişkileri hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez 18 Ağustos 2020’de bilgi verecekti.
Erdoğan “Bu konuda ben Mısır’ı anlamakta zorlanıyorum doğrusu. Çünkü Mısır bir taraftan istihbarat örgütü vasıtasıyla benim istihbarat örgütüme başka şeyler söylüyor. Yani ‘Burada yanlış anlaşılmalar var. Bu yanlış anlaşılmaları düzeltmemizde fayda var. Şu anda istihbarat örgütümüz, onların istihbarat örgütüyle görüşmelerini devam ettiriyor, devam ettirecek.” demişti.
Fakat o günden bugüne somut bir adım görülmemişti, ta ki 3 gün önceye kadar; Mısır’ın Doğu Akdeniz’de ilan ettiği hidrokarbon ihalesinin Türkiye’nin kıta sahanlığına göre belirlenmesi Türkiye ile anlaşmaya açık kapı mesajıydı. Başka bir deyişle , ilk somut adım idi.
Mısır’ın Doğu Akdeniz’de hidrokarbon çalışmaları için 24 parselde ilan ettiği ihalenin detayları Atina’nın tepkisini çekti. Çünkü ihalede yer alan 18 numaralı parsel, Türkiye’nin kıta sahanlığına göre belirlendi. Ancak, Yunanistan sınırlarını yok hükmünde saydı.
Atina-Kahire hattında gerilime yol açan bu hamle, Yunan basınında geniş yer buldu. İhale duyurusunu “Kahire’den Ankara’ya açık kapı” başlığıyla haberleştiren Kathimerini gazetesi, “Mısır’ın bu tercihi Kahire’nin gelecekteki görüşmeler için kapıları açık tutmaya yönelik bilinçli bir tercihidir.” ifadesine yer verildi.
Yunan The Indıcator haber sitesi de konuya ilişkin, “Mısır, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile anlaşıyor” başlığını attı. Mısır’ın, gelecekte Yunan çıkarlarına zarar verecek şekilde Türkiye ile anlaştığına yer verilen haberde, Mısır’ın bu adımının Atina-Kahire hattında krize yol açabileceği belirtildi.
Yunanistan’ın bu kadar gerilmesinin nedeni ise Akdeniz’de en büyük sınırı olan iki ülke olan Mısır ve Türkiye’nin olası anlaşması durumunda Doğu Akdeniz’de iddia ettiği tüm hak taleplerinin yok hükmünde olacak olması.
Mısır ilk adımı attı ve Türkiye’de buna olumlu bir cevap verdi fakat ABD’nin doğrudan yönetiminde bu kadar etkili olduğu bir Mısır ile ilişkileri daha iyiye götürmek için sadece Mısır-Türkiye diyaloğu yeterli olmayacaktır ve daha en azından birkaç yıl emekleyerek adım alınacaktır ama yine de iki tarafında adım atması kıymetli.