Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükûmetinin istifasını istedi. Ordu bu sabah, hükûmetin istifa etmesini talep eden bir açıklama yayınladı.
Paşinyan durum için “bu bir darbe girişimidir” dedi ve Paşinyan destekçilerini başkent Erivan’ın merkezinde toplanmaya çağırdı ve saat 15.00’dan beri meydanda. Ayrıca Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.
Şuan Erivan’da iki grupta sokaklarda ; Paşinyan destekçileri Cumhuriyet Meydanındalar , Paşinyan muhalifleri ve darbe destekçileri ise Özgürlük meydanındalar.
Ermenistan Cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanını görevden alma kararnamesini imzalamadı. Bu da demek oluyor ki Cumhurbaşkanı , Savunma Bakanı , Genel Kurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Başsavcı aynı tarafta ve Paşinyan’ı devirmek istiyorlar.
Çok erken bir değerlendirme de olsa akılcı olarak, bu noktada Paşinyan’a darbe yapılması Ankara’nın, Moskova’nın veya Bakü’nün çıkarında değildir. Ateşkes anlaşmasını imzaladı ve onu takip ediyor. Onun yerini kim alırsa alsın o kadar uygun olmayabilir.
Dün Paşinyan’ın İskender füzeleri için söylediği sözlerin darbeye neden olduğunu söylemek bence Rusya’yı ve süreci bilmemekle alakalı. Rusya lafa değil icraata bakan bir ülke . Bu darbenin öyle dış destekli bir darbe olduğunu düşünmüyorum.
Ermenistan tarihindeki en büyük yenilgiyi aldı ve artık tercihi kalmadı. Elinde tutunacak bir dalı kalmadı. Ülke içerisinde sözde milliyetçiler her ülkedeki gibi burada da Karabağ yenilgisini kabullenemiyor ve geri almak için mücadele edilmesini savunuyor.
Fakat darbe bence gerçekleşecek durumda değil. Gerçekleşse de gelecek yönetim ordusunun %80’ini kaybetmiş haliyle Karabağ’a saldırılacak değil. Bu arada Paşinyan’ın meydandaki destekçileri daha fazla ama ülkedeki TV’ler Nikol Paşinyan’ın konuşmasını yayınlamıyor.
Ermenistan artık bir ülke olduğunu ve uluslararası ilişkilerde duygusallığa yer olmadığının farkına varıp Rusya , Türkiye , Gürcistan , İran ve Azerbaycan’ın bulunduğu Kafkasya Birliğine entegre olmalı. Bugünkü çöküşlerinden başka çıkış yolları yok.
Ocak ayında Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Raşid Nurgaliyev, Dağlık Karabağ’daki sorunun çözümü kapsamında oluşturulacak transit ulaşımdan Rusya, İran, Türkiye ve Gürcistan’ın da yararlanabileceğini söyledi. Bu bile Ermenistan’ın tek yolunun kaldığını ve bugüne kadar düşman bildiklerini dost bilmesi gerçeğini yüzüne çarpıyor.
Bugün darbe olur veya olmaz ( ben gerçekleşmeyeceği tarafındayım ) Ermenistan’ın bakış açısını değiştirmeye ihtiyacı var. Azerbaycan ve Türkiye dahil Kafkasya ittifakı açık şekilde kendileriyle ortak gelecek teklifini açık açık belirtmişken Ermenistan’ın hala kavga etmesi üzücü.