İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adı Dostluk

‘kardeşçe sevgi’ anlamına gelen ‘Philia’ adını taşıyan Forum’un ilk dışişleri bakanları toplantısı, ‘bölgede barış ve dostluğu teşvik’ gündemiyle Perşembe günü Atina’da düzenledi.

Doğu Akdeniz’deki Yunanistan-Türkiye gerilimine istikşafi görüşmeler molası verilmişken, Kiriakos Miçotakis hükümeti ‘Dostluk Forumu’ adı altında Ankara karşıtı ittifak toplantısı düzenledi. Katılımcı ülkeler Yunanistan, G. Kıbrıs, Mısır, Suudi Arabistan, BAE , Bahreyn ve Fransa’nın ortak özelliği, Türkiye ile netameli ilişkileri.

Türkiye’ye karşı ittifak perçinlemeyi amaçlayan toplantının açılışında konuşan Yunan Başbakanı, Türkiye ile Doğu Akdeniz gerilimine atıfla “Burada hepimiz uluslararası hukuka ve deniz hukukuna inanıyoruz. Sorunlar ve anlaşmazlıklar sadece bu yolla çözülebilir” dedi.

Bölgesinde kilit ülke konumundaki Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin içinde olmadığı hiçbir forumun, bölgedeki sınamalar bakımından etkin, başarılı bir iş birliği ve dostluk mekanizması oluşturmasının mümkün olmadığının altını çizen Aksoy şu ifadeleri kullandı:

“Hiçbir ülkeyi hedef almadığı öne sürülen bu forumun sonunda yapılan basın toplantısında, Yunanistan Dışişleri Bakanı (Nikos Dendias) tarafından Türkiye’ye yöneltilen mesnetsiz itham ve iftiralar, aslında bu girişimin söylendiği gibi ‘dostluk’ üzerine değil Türkiye’ye yönelik husumet üzerine inşa edilmeye çalışılan bir ittifak teşebbüsü olduğunu göstermektedir.

Türkiye’nin bölgedeki insani ve hakkaniyete dayalı politikalarını eleştirmek, kendi maksimalist talepleri ve dar çıkar hesapları uğruna darbecilere kucak açarak Libya’nın istikrarsızlığa sürüklenmesine yol açanların, Suriye ve Irak’ı bölebilecek bir terör koridoru oluşturmaya çalışanların ve Azerbaycan topraklarının işgaline yıllardır sessiz kalanların haddi değildir.”

Erdoğan’ın da Çarşamba günü grup toplantısında yaptığı konuşmada kullandığı kendi göbeğimizi kendimiz keseriz sözü kıymetli. Yunanistan Doğu Akdeniz için risk alıyor fakat Aralık’ta gördüler ki ne AB ne de ABD Türkiye’ye karşı Yunanistan ile olmayacak , olamaz.

İsrail ve İtalya Ayrıntısı

Ayrıca görünene değil görünmeyene bakmakta da fayda var. İsrail Başbakanı Binyamin Netanhayu, bu defa Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtlığı topuna girmemiş görünüyor. İtalya’da Fransa’ya rağmen foruma katılmayı reddetmesi de diğer önemli detay .

Yunan ve Kıbrıs Rum hükümetlerinin şimdi bu desteği Fransa üzerinden başka alanlara da yayma niyeti görülüyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin açık Türkiye karşıtlığını da belli ki manivela olarak kullanmak istiyorlar. Fakat unutmamak gerekiyor ki Fransa Yunanistan’ı bırakır , Almanya Türkiye’yi bırakmaz.

Bugün Yunanistan’ın dış politikadaki bakış açısı çok dışarı odaklı ve hızla başkalarının değişmesiyle değişebilir. Bugün bu durum kazandırıyor gibi gözükse de kendi başına hareket edememesi rüzgarın terse döndüğünde tamamen politik olarak yeni bir krize sokacaktır.