Kırgızistan’da 4 Ekim’de yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasının ardından seçim barajını geçemeyen parti üyeleri, seçim sonuçlarını protesto etmek için bugün başkent Bişkek’teki Ala Too Meydanı’nda toplandı.Eylemciler daha sonra , Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve parlamentoya girdi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada , Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un yarın seçimlere katılan 16 siyasi partinin liderleri ile bir araya geleceği aktarıldı. Toplantının yerel saatle 09.00’da yapılacağı açıklandı.
16 partinin yarıştığı milletvekili seçimlerinde Birimdik, Mekenim Kırgızistan, Kırgızistan, Bütün Kırgızistan ve Mekençil siyasi partileri seçim barajını geçerek meclise girmeye hak kazanmıştı.
Sosyal Demokratlar, Meken Intımagı, Çon Kazat, Reforma, Ata Meken, Bir Bol, Respublika ve Zamandaş siyasi partilerinin destekçilerinden oluşan kalabalık, seçimlerin şeffaf olmadığını savunarak iptal edilmesini talep etmekte.
Analiz
Kırgızistan’dan bilindik manzaralar. 2004’te de 2010’da da benzer olaylar olmuştu. Her kesimin siyasi partisi var ve oy oranları çok düşük.Seçimi kazanan da bariz bir şekilde kazanamıyor ve koalisyon kuruluyor.En ufak olay da bile konu dışına çıkılabiliyor. Beni şaşırtan olay bu değil de BDT ve CSTO örgütlerinde yer alan üye ülkelerde iç karışıklıkların meydana gelmeye başlaması.
Göstericiler, yapılan seçimler sonucu parlamentoya giremeyen bazı partilerin (Sosyal Demokratlar, Meken Intımagı, Çon Kazat, Reforma, Ata Meken, Bir Bol, Respublika ve Zamandaş) destekçileri. Son dönemde Türkiye’nin birçok cephede ve bölgede olması sebebiyle birçok kişi durumu Türkiye’ye bağlamalı mı diye düşünmekte ama Türkî Cumhuriyetlerin bizimle olan ilişkileri hep mesafelidir , parti ayrımı olmaksızın.Zaten , Mevcut hükümet yanlısı iki parti var ; hükümetleri kuranlar da bu iki parti. Bu olaylar çok büyümeden söner , Belarus’taki kadar uzamaz.
Kırgızistan eskiden ABD’nin Afganistan’a silah tedariki yaptıği transit geçiş güzergahıydı. Stratejik önemi büyük bu ülkenin. Rusya’nın çevre ve komşu ülkelerinde iç karışıklıklar git gide çoğalıyor. Azerbaycan-Ermenistan malumunuz savaş var, Belarus AB’nin yakın merceğinde ve Ukrayna’nın durumu açık. 11 Ekim’de Tacikistan’da, Kasım ayında da Moldova’da seçimler var. Buralarda da karışıklık çıkabilir. Özellikle Moldova Batı’nın dikkatini çekiyor. Moldova Cumhurbaşkanın ile Putin’in arası oldukça iyi. Batı ve ABD ise Rusya’nın Eski SSCB hegemonik bölgesindeki hakimiyetine darbe vurmak istiyor.