İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suudi Arabistan’dan Türkiye Ambargosu

Suudi Arabistan son bir yıldır örtülü olarak sürdürdüğü Türk malları ambargosunu genişletiyor. Temmuz ayından bu yana firmalardan Türkiye’den mal alınmayacağına yönelik resmi taahhüt alan hükümetin ambargosu 1 Ekim’de başlıyor.

Suudi Arabistanlı ithalatçılar gönderdikleri yazı ile, Türk ihracatçılarını “Türk mallarının Suudi Arabistan Krallığına girişinin engellendiği” konusunda bilgilendirerek, artık mal göndermemelerini, gönderirlerse sorumluluk almayacaklarını bildirdiler.

Analiz

Suudi Arabistan’ın uygulayacağı tam ambargo ittifak halinde olduğu Dubai, Bahreyn, Umman gibi ülkelere de yayılır.Bu da özellikle Hatay, Gaziantep, Diyarbakır gibi güneydoğu illerinden yapılan ihracatın düşmesine neden olur. 2017’nin 1 Ocak-31 Ağustos döneminde, yani siyasi kriz öncesi, 117,5 milyon $ olan ihracatımız, 2020 yılının aynı döneminde 94,5 milyon $ oldu. Ekim ayından itibaren ise aslında başka ülkelerde muadili olmayan ürünler dışında ambargo uygulanmasıyla gelecek yılki ihracatın çok daha fazla düşeceğini söyleyebiliriz.Bu da ekonomide sıkıntılı günler yaşayan Türkiye’ye son kazıkta Eski Dost – Yeni Düşman Suudi Arabistan’dan geldi.

Fakat bu bildirimin resmi olarak açıklamaması da durumun açık kapısı olduğunun ve büyük ihtimalle Türkiye’den karşı bir taleplerinin olduğunun ipucusu.

17173-82841.jpg

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir