İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere’nin Gelecek Hamlesi: CANZUK

Kanada , Yeni Zelanda , Avustralya ve Birleşik Krallık’tan oluşan politik ve ekonomik bir topluluğun kısaltması olarak kullanılan CANZUK , Brexit sonrasında çok daha fazla dillendirilmeye başladı.

AB’den ayrılması ile tek başına bir ada ülkesi olarak kalacak olan İngiltere’nin gücü eline alabilmesi yeni bir uluslarüstü oluşuma gidebilir. Kraliçe, tüm bu ülkelerin devlet başkanı olarak kabul görüyor ve İngilizce bu ülkelerin hemen hemen hepsinde resmi dil olarak geçiyor. Ayrıca, bu ülkeler siyasi olarak da Westminster parlamento yapısına sahip ve çoğu yasa, mevzuat da aynı sayılıyor.

CANZUK, güçlü dört ülkeyi bir araya getiren bir proje. Bir kıta devleti olan Avustralya ve devasa Kanada, İngiltere’nin yanında olmalarıyla birlikte, birliğin yüz ölçümünü ciddi bir oranda artıracak. Bunlara ek olarak da Yeni Zelanda da eklenince oluşan ekonomik büyüklük ve politik güç AB’ye rakip çapta olacak.

CANZUK başarılı bir şekilde hayata geçirilirse, ABD, Rusya, Çin ve AB’den sonra küresel siyasette oldukça güçlü bir aktör olacak.

Yapılan anket sonucunda, ülkelerin CANZUK’a olan inanç ve destek seviyesi

  • Yeni Zelanda: %81
  • Kanada: %76
  • Avustralya: %74
  • Birleşik Krallık: %68

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir