İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Virüsün gidişatı bölge ekonomilerini etkilemeye devam ediyor

Virüsün gidişatı bölge ekonomilerini etkilemeye devam ediyor ve merkez bankaları üzerinde baskı yaratıyor.

ABD ve Avrupa’da pandeminin gidişatı, ülke ve bölge ekonomilerine tehdit oluşturmakla beraber hükümet ve merkez bankaları üzerinde çözüm yaratmaları konusunda baskı yaratıyor.

ABD’de işsizlik hakları için başvurular her geçen gün artıyor.

ABD hükümeti geçtiğimiz Perşembe günü işsizlik hakları ve yardımlarından yararlanmak için başvuran kişi sayısının Eylül ayından beri en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı: 853.000 kişi. Bu sayı, şirketlerin hala çalışanlarını işten çıkarmak zorunda olduğunu kanıtlıyor. Sebebi ise halkın alışveriş, seyahat ve dışarıda yemek gibi aktiviteleri limitlemiş olmaları söylenebilir.

Noel alışverişleri bu sene aynı değildi

Örneğin, her sene Noel sebebiyle yapılan alışveriş miktarı bu sene gözlemlenmedi, veriler kredi ve banka kartlarına dayanıyor. İşsizlik haklarından yararlanmak isteyenlerin sayısındaki artış, hükümetin üzerinde yeni bir teşvik paketi sunmasıyla sonuçlanabilir.

Peki bu artış Şükran Günü ile mi alakalı?

Kimileri, işsizlik hakları için başvuranların sayısındaki artışı Şükran Günü’nden sonraki düşüşe bağlıyor. Ancak sayılara bakıldığında artış, önceden gerçekleşmiş olan düşüşe göre çok daha fazla ve beklenenin üstünde.

Avrupa Merkez Bankası’ndan tahvil satın alma hızlandırması

Benzer sebeplerle, yine geçtiğimiz Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası borç alma ve harcamayı teşvik etme amaçlı, uzun vadeli faiz oranlarını düşürmeye çalışmak için tahvil satın alma programını hızlandıracağını açıkladı.

FED’den de benzer bir hamle bekleniyor.

FED’in ise tahvil satın alma programıyla ilgili benzer bir açıklama yapması olası. Ancak FED, uzun vadeli borçlanma oranlarını daha da düşürmek ve harcamaları teşvik etmek için alımlarının çoğunu daha uzun vadeli tahvillere kaydırmak gibi farklı yollara da başvurabilir.

Aşı umut olsa da günümüz koşulları hala teşvik paketlerini gerektiriyor.

Koronavirüsü aşılarının başlamasıyla 2021 yılında ekonominin büyük ölçüde toparlanacağına inanan ekonomistlerin sayısı yüksek. Ancak, devletlerden gelen ve amacı işsizleri ve küçük işletmeleri destekleyecek olan teşvik paketleri günümüz durumu için hala bir gereklilik olarak görülüyor, hem de acil olarak.