İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk hisse senetlerinin yukarı yönlü değişime ayak uydurması bekleniyor.

Türk hisse senetlerinin yukarı yönlü değişime ayak uydurması bekleniyor.

Türk hisse senedi endeksi, Kasım ayının başından beri yatırımcıların ülke hisse senetleri ve tahvil alımındaki artışından dolayı yükseliyor. Bu artışın sebebi ise merkez bankasının faiz artırımıyla alakalı.

Devam eden riskler de var

Kimilerine göre, Borsa İstanbul 100 Endeksi 2021 yılındaki kazançlara ve rekorlara ayak uydurabilir ve hatta 1900 puana kadar ulaşabilir. Ancak, aşılama süreci ve doların değer kaybetmesinin devamı riskler arasında yer alıyor.

Kasım ayındaki değişikliklerden beri neler oldu?

Erdoğan’ın Kasım ayında merkez bankası başkanını değiştirmesi ve pazara destek olacak yeni bir dönemle ilgili teminat vermesinden sonra Türk varlıklarına 15 milyar dolardan fazla geçiş oldu. Birçok yabancı ve Türk para uzmanı ve bankacılara göre yıl ortasına kadar bu akımın ikiye katlanabileceğini söylüyor.

Yatırım stratejistleri neler düşünüyor?

2020’nin getirdiği belirsizliklere rağmen hisse senedi piyasalarına yatırım yapan kişi sayısında büyük artış yaşandı. Bu sebepten ötürü, riskte de büyük artış oldu. Gedik, Vakıf ve Deniz Yatırım stratejistleri, BIST 100 endeksi için hedeflerini yukarı yönlü olarak değiştirdi. Aynı zamanda, yerel ve global olarak hisse senetlerine olan ilginin 2021 yılında devam edeceğini düşünüyorlar.

Bu düşüncelerini ise neyle açıklıyorlar?

Gedik Yatırım raporu bunu şöyle açıklıyor: “Endeks hedefimizi yükseltmemizin ana nedeni risk priminin düşmesi ve beklentinin üstünde performans sergileyen şirketler.”

Vakıf Yatırım ise tahminlerinin piyasa dostu söylemler, yeni ekonomik yönetim uygulamaları, TL’de düşük volatilite sayesinde dönüş yapan yabancı yatırımcılar gibi unsurlarla desteklenebileceğine inanıyor. Ayrıca, 2020 yılı boyunca düşük kalmış yabancı yatırımcı ilgisi, 2021’de oluşabilecek talep ile bir avantaja dönüştürülebilir.

Başka hangi unsurlar bu beklentilerde rol oynuyor?

Belirtilen başka unsurlar arasında Biden liderliği altındaki yeni ABD’de jeopolitik gerginliğin düşmesi, dünyada gevşek para ve maliye politikalarının uygulanması, Türkiye’nin sıkı para politikası ve ekonominin normalleşmesi vardı.

Türkiye’nin sıkı para politikaları nasıl değişti?

Türkiye Merkez Bankası Başkanlığı görevine geldiğinden beri faiz oranlarını yüzde 10.25’ten 17’ye kadar yükselten ve enflasyonla savaşı kazanmak için gerekirse daha da sıkı politika uygulayan Naci Ağbal, ayrıca Türk Lirasının değer kazanmasında da rol oynuyor.