Çin Halk Bankası’na ait kripto para birimi DCEP’in, küresel para birimi olma hedefiyle yakın zamanda kullanıma açılması planlanıyor. Kripto para dünyasının geleceğinde hangi ülkenin sözünün geçeceği şimdiden merak konusu.
Çin’de merkez bankası tarafından yaratılan yeni bir dijital para projesi olan, Dijital Para Elektronik Ödeme (DCEP) sistemi. DCEP, gerçekten de Çin’in resmi para birimi olan yuanın dijital versiyonu.
DCEP de Bitcoin gibi “blok zinciri” teknolojisinden yararlanıyor. Blok zinciri teknolojisi, bir ağda gerçekleşen tüm işlemlerin daimi bir şekilde kaydedilmesini sağlıyor. Dijital bir hesap defteri kullanarak ağdaki her bir katılımcının kendilerine ait bir hesap defteri kopyasına sahip olmalarını ve tüm işlemleri görebilmelerini mümkün kılıyor.
Çin, DCEP’i bu yılın sonlarında kullanıma açmayı planlıyor. Öte yandan Çin Halk Bankası ülke genelindeki kullanımın başlaması için kesin bir tarih vermedi. Yalnızca belirli şehirlerde denemesine başlanan dijital para birimi kullanıma açıldığında, elektronik cüzdanları banka kartlarına bağlamak ve para transferi yapmak mümkün olacak.
DCEP’in dolar veya dijital dolara göre önemli avantajları var. İlki Çin’in nüfusu (1,6 milyar) var ve ekonomik düzeyi her gün daha da artıyor. Kişi başı gelirin ABD’nin 4’te 1’i seviyesine gelmesi Yuan’ı Dolar’ın önüne geçirecek.
Yani bu da demek oluyor ki; geleneksel para birimlerinin olduğu süreçte devam edilse dahi Yuan’ın zaten Dolar’a 2035 yılı civarında aynı hacimde olması bekleniyor. Bu durumu DCEP ile erken dijitalleşmeyi de ekleyince süre daha da kısalabilir.
Bir başka avantajı da Çin halkının sürekli yurtdışına göç etmesi ve nereye giderse gitsinler ülkelerine duydukları bağlılık. Şu an Dünya’da 39 milyon Çinli Çin dışında yaşamakta. Bu rakam 2030 yılında 100 milyona yaklaşacak gibi gözüküyor. Çinliler dünyanın neresinde olursa olsunlar birikim yapacaklarsa kesinlikle Yuan kullanıyorlar.
Diğer bir avantaj da alışkın olmaları. Dünyanın en gelişkin dijital ödeme sistemlerinin Çin’e ait olduğu konusunda genel bir görüş var.Çin, nakitsiz bir topluma dönüşmenin de eşiğinde. 2019 yılında Çin’deki her 5 ödemeden 4’ü, Tencent şirketine ait WeChat ve Alibaba’nın Alipay uygulamaları üzerinden yapıldı.
Son avantaj da yola erken koyulması. DCEP’e geçiş Çin’de bu yılın sonunda gerçekleşecek. Otoriter rejimlerin en büyük özelliklerinden biri çok hızlı karar alıp uygulayabilme kapasiteleridir. Çin’de otoriter bir rejim olmanın sınırlı avantajından birine sahip gibi duruyor. Kapitalist bir sistemin para birimi olan doların geçişi daha da gecikecektir.
Çin hükümeti eğer başka ülkeler de Çin para birimi kullanırsa ABD’nin parasal egemenliğini kırabileceğini düşünüyor. Günümüzün finansal sistemini ve araçlarını ABD inşa etti. Çin’in de amacı bir sonraki sistemi DCEP ile başlayarak kurgulamak.