İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Teşvik Ödemesi Planı ABD’yi Karıştırdı

Seçilmiş ABD başkanı Joe Biden, 14 Ocakta ülkeyi pandeminin yarattığı ekonomik darboğazdan kurtarmak için 1.9 trilyon dolarlık bir acil yardım paketi açıklamıştı. Şirketlere ve esnafa destek, COVID-19 test ve aşılama çalışmalarının hızlandırılması gibi kalemleri içeren ekonomik paket, vatandaşlara ödenecek “teşvik ödemesi” (stimulus check) konusunda hem sağdan hem soldan tepki topladı.

Şu ana kadar ne oldu?

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Senatosu, COVID-19’un ABD ekonomisinde yarattığı tahribatı sınırlamak ve tüketimi artırmak için senelik toplam geliri 75.000$ altında olan vatandaşlara tek seferde ödenecek 600$ değerinde bir teşvik ödemesi yasası geçirmişti. Bundan önce 13 Nisan 2020’de bir ödeme planı açıklanmıştı.

Georgia Seçimlerinin etkisi neydi?

Joe Biden ve Kamala Harris başta olmak üzere Demokratların 5 Ocak’ta Senato’nun önümüzdeki iki yıldaki güç dengesini belirleyecek Georgia İkinci Tur seçimlerinden önce 2000$’lık ödemeleri vaat olarak ileri sürmeleri ancak seçimlerden sonra aslında 600$+1400$’ın kast edildiğinin açıklanması hoşnutsuzluğa sebep oldu.

Joe Biden’a kimler tepkili?Cumhuriyetçi Parti’nin Senato lideri Mitch McConnell daha önce teşvik ödemelerinin miktarını artırmaya karşı çıksa da Georgia eyaletindeki iki sandalyenin Demokratlara geçmesiyle Demokratlar Senato’da çoğunlukta olacak. Demokrat Parti Senato lideri Chuck Schumer, ilk icraatlarının 2000$’lık ödemeyi yasallaştırmak olacağını ilan etmişti.

Cumhuriyetçilerin yanı sıra Demokrat Parti’nin kendi içinden de Joe Biden’a karşı sesler yükseliyor. Demokrat Parti’nin daha muhafazakar West Virginia Senatörü Joe Manchin, yeni bir paketin gerekliliğini sorgularken New York 14. Bölge Temsilcisi ve progresif kanadın yükselen ismi Alexandia-Ocasio Cortez başta “2000 dolar 2000 dolar demektir, 1400 değil.” diyerek Biden’a tepki gösterdi.

Cumhuriyetçilerin desteği aranacak mı?

Vermont Senatörü ve 20 Ocaktan itibaren Bütçe Komisyonuna liderlik edecek olan Bernie Sanders, özel bütçe şartları altında 60 yerine 50 (Demokratların sahip olduğu oy) oy ile geçecek bir yardım paketi üzerinde çalıştığını söylese de Joe Biden önceliğinin iki partinin de destekleyeceği bir yasa istediğinde olduğunu açıkladı.

Senato’da şu anda 50-50 eşitlik durumunu bozacak oy Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e ait. Temsilciler Meclisi’nde ise durum Demokratların 222-211 üstünlüğü. Bu birbirine çok yakın sandalye dağılımlarının ortasında her bir oy altın niyetinde. 20 Ocak’taki göreve başlama töreninden sonra hepimiz dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de neler olduğunu dört gözle izliyor olacağız.