İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suudi Arabistan’dan Petrol Fiyatlarına Destek

Suudi Arabistan petrol üretimini günlük 1 milyon varil azaltacağını açıkladı.

5 Ocak 2020 Salı günü, Suudi Arabistan petrol üretimini günlük 1 milyon varil azaltacağını açıkladı. Bu açıklamayı diğer ham petrol üreticisi ülkelerle yaptığı görüşmenin ardından, enerji sektöründe fiyatları desteklemek için “bir iyi niyet göstergesi” olarak lanse etti.

Karar OPEC üyesi ülkeler ve müttefikleri arasında olan toplantının ardından geldi.

Gerçekleşen toplantı OPEC üyesi olan ülkeler ve Rusya gibi müttefikleri arasındaydı. Bu grup geçtiğimiz yıllarda üretim seviyelerini koordine ediyor. Koronavirüs, ekonomik bir toparlanmanın ne zaman geleceği ve enerji talebindeki düşüşü artırıp artırmayacapı konusunda belirsizlik yarattı.

Petrole olan talep hala kırılgan.

Öncü OPEC üyelerinden Suudi Arabistan, aşıların başlamasıyla normal hayata dönüşün mümkün olduğunu söylese ve umutlar artsa da petrole olan talebin hala kırılgan olduğunu belirtti. Ayrıca, dikkatli olunması gerektiği çağrısında bulundu.

Ülkenin enerji bakanı Suudi Arabistan’ın fiyatları desteklemek için üretimi tek taraflı olarak keseceğini ve bu çabanın boşuna olmayacağını umduğunu ekledi.

Aralık ayında yeni yıl için alınan önemli kararlar nelerdi?

OPEC üyesi ülkeler ve Rusya gibi müttefikleri aralık ayında, yeni yılın başında günlük üretimi 500.000 varil artırmaya ve sonrasında her ay petrol piyasasını yeniden değerlendirmeye karar verdiler. Amaçları, en sonunda üretimi günlük 2 milyon varil artırmak. Bu, geçen yıl kararlaştırılan üretim kesintilerini kısmen de olsa düzeltecek.

Üretimde artış konusunda dikkatli olunmalı.

Pandemi enerji tüketimini ve seyahati engellediğinden, geçen yıl petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından OPEC baskı altında. Geçen yılki üretim kesintileri, fiyatların olması gerekenden daha fazla düşmesine engel oldu. İleriki zamanlarda toparlanmak için üretimi şimdi artırmak, üretici ülkelerin gelirlerini artıracak. Yine de üretimi artırmaya fazla erken başlamak, enerji fiyatlarındaki toparlanmayı baltalayabilir.

Karar sonrası petrol fiyatları yükseldi.

Salı gününün kararı petrol fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Petrol varil başına yüzde 5.4 artış gösterdi.