İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Siber saldırı sonucu petrol fiyatlarında artış!

Siber saldırı sonucu petrol fiyatlarında artış!

Gerçekleşmiş olan bir siber saldırı sonucu, cuma günü ABD’nin en büyük yakıt boru hatlarından birini kapatmasına sebep oldu ve analistler kesintinin gaz fiyatlarında artışa neden olabileceğinden endişe duyuyor.

Kolonyal Boru Hattı (Colonial Pipeline) Nedir?

Kolonyal Boru Hattı sistemi 5500 milden fazla bir alanı kaplar ve ABD’nin doğu kıyısında tüketilen tüm yakıtın yaklaşık yüzde kırk beşini taşır. Günde iki buçuk milyon varil benzin, dizel, jet yakıtı ve ev kalorifer yakıtı taşıyor.

Ne oldu?

Kolonyal Boru Hattı şirketi, fidye yazılımı içeren bir siber güvenlik saldırısının kurbanı olduğunu açıkladı. Pazar günkü güncellemede şirket, dört ana hattının çevrimdışı kaldığını ancak terminaller ve teslimat noktaları arasındaki bazı küçük hatların artık faaliyete geçtiğini söyledi. “Hizmeti diğer yan kuruluşlara geri yükleme sürecindeyiz ve tüm sistemimizi yalnızca güvenli olduğuna inandığımızda ve tüm federal düzenlemelerin onayına tam olarak uyduğumuzda yeniden çevrimiçi hale getireceğiz” şeklinde konuştular.

Bu fiyatlar için ne anlama geliyor?

Kapanma, özellikle kesinti devam ederse, talepte mevsimsel zirve yaklaşırken sürücüler için sıkıntı yaratan benzin fiyatlarında yakın zamanda meydana gelen artışı uzatabilir. ABD’deki 140.000 istasyondaki gaz fiyatlarını izleyen Petrol Fiyatı Bilgi Servisi’nin küresel enerji analizi başkanı “Hattın hizmet dışı kaldığı gün sayısı kritik,” dedi. Sınırlı tedarik, ilkbahar sürüş sezonunda sürücüler için daha yüksek yakıt fiyatları anlamına gelebilir.

Artışlar ne durumda?

ABD’nin mayıs ayı teslimi benzin vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 1,5 artarak galon başına 2,16 dolara yükseldi. Erken ticarette fiyatlar yüzde dörde kadar yükseldi. AA’ya göre, normal gazın ulusal ortalama pompa fiyatı, fiyatların ve talebin dibe vurduğu bir yıl öncesine göre %60’ın üzerinde bir artışla 2,97 dolar seviyesinde bulunuyor. Ulusal ortalama bu yaz 3 doları geçebilir ve kasırgalar Körfez kıyısını vurursa veya ek arz kesintileri olursa daha da yükselebilir. Yakıt fiyatlarını ve talebi takip eden uygulama olan GasBuddy’ye göre, ABD benzin talebi pazartesi günü önceki haftaya göre %20 arttı. Sorunun çözülmesi adına teknik bilgiler hala bekleniyor ve çalışmalar sürüyor.