Amonyum Nitrat gübresi, toprakta hızlı çözünür, hızlı etki eder ve diğer azotlu gübrelere oranla daha uzun süre kalıcıdır.
Rusya, amonyum nitrat gübresi ihracatını iki ay süreliğine durdurdu. Rus hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugünden itibaren 2 Nisan’a kadar amonyum nitrat gübresinin ihracatının geçici olarak durdurulduğu belirtildi.Amonyum Nitrat gübresi kurak bölgeler içinde büyük önem arz etmektedir. Türkiye koşullarında özellikle İç Anadolu gibi yağışı oranı az olan bölgelerde kullanımı tercih edilmelidir. Çeltik hariç, her türlü hububatta, sebzede, meyve ağaçlarında, zeytinde, bağlarda, pamuk, mısır ve ayçiçeğinde kullanılabilmektedir. Rusya, 2 Şubat’tan itibaren 2 ay süreyle Amonyum Nitrat ihracatını yasakladığını açıkladı. Açıklamada, söz konusu kararın Rus çiftçileri korumaya yönelik bir adım olduğu kaydedildi.
Rusya dünyadaki amonyum nitratın yaklaşık 2/3’ünü üretmektedir. Amonyum nitrat, azotlu gübrenin hammaddesidir. Erişimi kolay ve yüksek patlayıcı özelliği olan amonyum nitrat da dahil olmak üzere tüm kimyasal gübrelerin kullanımı ve gübre hammaddeleri ihracı Türkiye’de yasaklanmıştır. Rusya’nın almış olduğu bu kararın Türkiye üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır. Öte yandan döviz kurlarındaki düşüş ile 2021 sonunda düşüş eğilimi yaşayan gübre fiyatlarının, 2022 başlangıcı itibaren tekrar yükselişe geçtiğini belirtmek gerekmektedir. Gübre fiyatlarındaki artış, gıda üretiminin düşmesine ve enflasyonun artışına neden olmaktadır.
Rahmi İncekara