İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin ‘ilhak’ı resmen duyurdu

Rus lider işgal ettiği Ukrayna topraklarının ilhakı için düzenlenen törende Batı’yı sert sözlerle hedef aldı, dört bölgede yaşayanlar için “Artık onlar bizim vatandaşımız” dedi. ABD ve Avrupa ise tek ses: ‘Asla!’

Moskova’nın kalbindeki Kızıl Meydan’da sahne kuruldu, televizyonlar canlı yayına geçti. Rus ordusunun Ukrayna’da işgal altında tuttuğu Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk’taki düzmece referandumların ardından, Vladimir Putin ‘ilhak’ı resmen açıkladı.

Herson ve Zaporijya’nın bağımsızlığını gece yarısı tanıyan Putin, Moskova’daki törende dört bölgenin Rusya’ya bağlanması için imza atacaklarını söyledi. İşgal altında yaşayanların ‘kendi seçimlerini’ yaptıklarını savunan Putin, milyonlarca insanın referandumlarla kararını verdiğini vurguladı.

Putin, “Kiev’dekiler de duysun, artık onlar bizim vatandaşımız” dedi, Kiev yönetimini acil ateşkese çağırdıklarını belirtti. Geçen hafta nükleer silah kullanabilecekleri imasında bulunan Rus lider, bugünkü konuşmasında “Dört bölgedeki insanların güvenliği için her imkanı kullanacağız” cümlesini kurdu.

Rusya’nın dört yeni bölgesinin olduğunu kaydeden Putin, “Rusya’nın umutsuzluğa kapılacağını düşündüler. Ama Rusya yeniden doğdu” diye konuştu.

Konuşmasının büyük bölümünde Batı’yı hedef alan Rusya lideri, ABD ve Avrupa’yı ‘açgözlülük’le suçladı, “Biz asla Batı’ya boyun eğmeyeceğiz. Batı hegemonyası altına girmedik” ifadesini kullandı:

“Batı Rusya’yı zayıf düşürmek için yollar aramayı sürdürüyor. Batı Ukrayna’da hibrit savaşa önderlik ediyor. Gelişmiş kültürümüz Batı için bir tehdit. Batı’nın Rusya’ya ihtiyacı yok ama bizim var. Batı’dan gelen çok sayıda tehdit kırıldı. Ukrayna ve Batı, Rusya’nın bütünlüğünü bozamayacak. Batı’nın demokrasi hakkında konuşmaya hakkı yok.”

Vladimir Putin, Ukrayna’ya saldırı emri vermesine rağmen Rusya’nın Sovyetler Birliği’ni geri döndürmek gibi bir çaba içerisinde olmadığını ileri sürdü: “Büyük ve tarihi Rusya için savaşıyoruz.”

Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarındaki patlamalara da değinen Vladimir Putin, “Anglosaksonlar Kuzey Akım’ı havaya uçurdu” dedi.

Vladimir Putin, konuşmasından sonra Moskova’nın atadığı işgal yöneticileriyle birlikte ‘ilhak’ imzalarını attı. İmzaların atılmasıyla salondan ‘Rusya, Rusya, Rusya’ sloganları yükseldi.