İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Petrol talebinde artışa rağmen belirsizlik devam ediyor

Petrol talebinde artışa rağmen belirsizlik devam ediyor

Geçtiğimiz aylarda petrol talebinde büyük bir düşüş yaşanmıştı

Geçtiğimiz aylarda, petrol talebinde tarihte görülen en hızlı düşüş yaşandı ve bu büyük petrol şirketlerinin karlarını büyük ölçüde etkiledi, şirketlerin maliyetleri hızlıca azaltmalarına sebep oldu.

Fiyatlar tekrar istikrar kazandı

Fakat bir süredir durum daha iyi. Koronavirüs önlemlerinin azaltılmasıyla, özellikle Asya’da, talep tekrar arttı ve önde gelen üreticilerin üretimi azaltmasıyla fiyatlar tekrar istikrar kazandı.

BP üçüncü çeyrekte kar açıkladı

Petrol şirketlerinden bir dev olan BP, Salı günü, üçüncü çeyrekte karını az da olsa artırdığını açıkladı. Geçtiğimiz üç ayda, toplamda 6.7 milyar dolarlık bir zarar açıklamıştı.

Yılın ilk yarısında görülen büyük daralmadan sonra, ülke yönetimlerinin bölgesel kısıtlama yoluna gitmesiyle küresel ekonominin toparlandığına dair sinyaller var.

Brent ham petrol vadeli işlemleri fiyatlarında yükselme görüldü

BP’nin açıklamasına göre, petrol fiyatları için belirlenen evrensel ölçüt Brent ham petrol vadeli işlemlerinde üçüncü çeyrekte ortalama 43 dolardı, bu da ikinci çeyreğe göre %45 bir yükselme demek.

Ancak belirsizlik devam ediyor

Tüm bunlara rağmen, petrol şirketleri için gelecek hala belirsiz. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki vaka sayılarındaki artış bu belirsizliğin sebebi.

Bu durum hassas bir denge yaratıyor. Bir yandan Asya’da talep salgın öncesine yakınken, Batı’da yeni kısıtlamalar getirilmesi seyahatlerin azalmasına sebep olabilir ve bu da petrol şirketlerine bir tehdit anlamına gelir.

Büyük petrol şirketlerine düşen görevler var

Büyük petrol şirketleri, ham petrol talebinin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını da göz önünde bulundurarak uzun vadeli değişikliklerle mücadele etmeli.

BP, bu yılın başında açıklanan ve petrol talebinin 2019’da zirveye ulaşmış olabileceği beklentisine dayanan iş revizyonunda bir değişiklik yapmayacağını ve aynı planı sürdüreceğini açıkladı.

Küresel talepte artış her ne kadar petrol şirketlerine yardımcı olsa da şirketlerin hala yeşil enerjiye doğru bir adım atması gibi gerekli ve önemli bir görevleri var.