İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa: Kapitalizmi başarısız oldu, reforma ihtiyacı var

Papa Francis, koronavirüs salgınının piyasa kapitalizminin “sihirli teorilerinin” başarısız olduğunu ve dünyanın diyalog ve dayanışmayı teşvik eden ve her ne pahasına olursa olsun savaşı reddeden yeni bir siyasete ihtiyacı olduğunu kanıtladığını söylüyor.

     Francis, Pazar günü, sosyal öğretilerinin temel unsurlarını, canlanmış bir insan ailesi duygusuna ilham vermeyi amaçlayan yeni bir ansiklopedide birleştirerek COVID sonrası bir dünya vizyonunu ortaya koydu. “Fratelli Tutti” (Tüm Kardeşler), adaşı barışsever Assisi Aziz Francis’in bayram gününde serbest bırakıldı.

Belge, ilhamını Aziz Francis’in öğretilerinden ve papanın daha önce küresel ekonominin adaletsizlikleri ve gezegenin yıkımı konusundaki vaazlarından alıyor ve onları, “kapalı bir dünya üzerindeki kara bulutlarla yüzleşmek için daha fazla insan dayanışması çağrısıyla eşleştiriyor.

” Francis, ansiklopedide, Katolik Kilisesi’nin savaşı meşru bir savunma aracı olarak haklı çıkaran kendi doktrinini bile, yüzyıllar boyunca çok geniş bir şekilde uygulandığını ve artık geçerli olmadığını söyleyerek reddetti.

Francis, koronavirüsün patlak vermesinden önce vasiyetinin üçüncüsü olan ansikal yazmaya başlamıştı ve bir insan ailesinin dağıldığının kasvetli teşhisi, salgının yarattığı sorunların çok ötesine geçiyor. Ancak pandeminin, koronavirüsten en çok zarar gören insanların meşru ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut siyasi ve ekonomik kurumların yeniden düzenlenmesi gerektiğine olan inancını doğruladığını söyledi. Francis, “Çeşitli ülkelerin krize tepki gösterdiği farklı şekillerin yanı sıra, birlikte çalışamama durumları oldukça belirgin hale geldi” diye yazdı.

“Alınacak tek dersin halihazırda yapmakta olduğumuz şeyi iyileştirme veya mevcut sistemleri ve düzenlemeleri iyileştirme ihtiyacı olduğunu düşünen herkes gerçeği reddediyor.” Virüsün bir sonucu olarak milyonlarca iş kaybını, politikacıların popüler hareketleri, sendikaları ve marjinalleştirilmiş grupları dinleme ve daha adil sosyal ve ekonomik politikalar üretme ihtiyacının kanıtı olarak gösterdi.

“Pandemi karşısında dünya sistemlerinin kırılganlığı, her şeyin piyasa özgürlüğü ile çözülemeyeceğini gösterdi” diye yazdı. “Üretken çeşitliliği ve iş yaratıcılığını destekleyen ve işlerin kesintiye uğramadan yaratılmasını mümkün kılan bir ekonomiyi teşvik etmeye” yönelik proaktif bir ekonomi politikasına sahip olmak zorunludur. Şu anda bu kadar eski bir temanın bu kadar acil konuşulmasının nedeni, Papa Francis hepimizin gerçekten herkes için sorumlu olduğumuz, herkesle ilgili, iyilik için verilenin adil bir paylaşımına sahip olduğumuz görüşünden kopmaktan korkmasıdır. Britanya’nın Durham Üniversitesi’nde Katolik sosyal düşünce profesörü olan ve Pazar gününü Vatikan’da sunmak için hazır bulunan Anna Rowlands, ”dedi. Francis, her durumda “kabul edilemez” dediği, hem nükleer silahlanma yarışını hem de ölüm cezasını önceki reddini ansiklopedide kutsadı.

Francis’in özellikle barışı teşvik etmek için daha fazla “insan kardeşliği” çağrısı, 2019 yılında Sünni İslam’ın saygı duyulan 1000 yıllık yeri olan Mısır’ın büyük imamı El-Ezher ile yaptığı ortak çağrıdan kaynaklanıyor. Onların “İnsan Kardeşliği” belgesi, barışı teşvik etmek için ortak bir misyonla Katolikler ve Müslümanlar arasında kardeş olarak ilişki kurdu. Francis’in İngilizce biyografi yazarı Austen Ivereigh, iki önemli öncülüyle birlikte, yeni ansiklopedinin bir üçlü papalık öğretisinin son bölümünü oluşturduğunu ve pekala papalığın sonuncusu olabileceğini söyledi.

Ivereigh, Commonweal dergisinde “Bu üç belgenin … Francis döneminin öğretici omurgası olarak kabul edileceğine dair çok az şüphe var” dedi. Francis, metnin geniş tirajlı olduğunu açıkladı, ansikali Vatikan gazetesi L’Osservatore Romano’da basıldı ve Pazar günü St. Peter Meydanı’nda COVID-19 kilitlenmesinin ardından basılı baskıların yeniden başlaması münasebetiyle ücretsiz olarak dağıtıldı.

Yeni ansiklopedinin çoğu, Francis’in göçmenleri karşılama ve onlara değer verme ihtiyacı ve bugünün siyasi liderlerinin çoğunun milliyetçi, izolasyonist politikalarını reddetmesi hakkındaki iyi bilinen vaazını tekrarlıyor. Francis’in muhafazakar eleştirmenlerinin “İnsan Kardeşliği” belgesini sapkın olarak patlattığı düşünüldüğünde, şimdi o Katolik-Müslüman belgesini bir ansiklopediye entegre etmiş olması önemli.

Vatikan ansikalleri, papalık öğretiminin en otoriter şeklidir ve geleneksel olarak başlıklarını belgenin ilk iki kelimesinden alırlar. Bu durumda, “Fratelli Tutti”, 13. yüzyılda St. Francis tarafından kaleme alınan “Uyarılar” dan bir alıntıdır.Ansiklopedinin başlığı, İngilizce konuşulan dünyada tartışmalara yol açtı ve eleştirmenler, “fratelli” (kardeşler) kelimesinin düz çevirisinin kadınları dışladığına dikkat çekti. Vatikan, “fratelli” kelimesinin çoğul biçiminin cinsiyet kapsayıcı olduğu konusunda ısrar etti.Francis’in belgeyi Cumartesi günü seyahat ettiği Assisi’de imzalayıp azizin bayram gününde yayınlama kararı, St. Francis’in Cizvit papanın papalığı üzerindeki büyük etkisinin bir başka kanıtıdır. Francis, yoksulluk ve yoksullara hizmet dolu bir hayatı kucaklamak için zengin, ahlaksız bir yaşam tarzından vazgeçen dilenci rahibin adını alan ilk papadır.