İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

OPEC toplantısında uzatma kararı alındı

OPEC toplantısı 3 Aralık 2020’ye uzatıldı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, OPEC, 30 Kasım 2020 Pazartesi günü gelecekteki petrol üretimi üzerine yaptığı online toplantıyı uzatma ve 3 Aralık’ta tekrar toplanma kararı aldı. Bunun sebebi, geçtiğimiz aylardan beri süregelen üretimin azaltılması kararının 2021’de de uygulanıp uygulanmamasıyla ilgili bir anlaşmaya varılamaması oldu.

Buluşmaya OPEC Plus üyeleri de katılacak

Başlarında Suudi Arabistan olmak üzere, OPEC üyeleri 3 Aralık 2020’de tekrar buluşacak. Tartışmalara bu sefer içinde Rusya da bulunan OPEC Plus üyeleri de katılacak.

Üretim azaltılmış seviyede mi kalacak?

Söylentilere göre kuruluşun üretimi azaltılmış seviyede tutacağına dair görüşler vardı. Sebep olarak ise pandemiden kaynaklı talepteki düşüşü desteklemek veriliyordu.

Koronavirüs vakalarının artması ve aynı anda aşılarla ilgili sevindirici haberler durumu belirsiz hale getiriyor.

Dünyanın birçok yerinde yeni koronavirüs vakalarının artıyor olmasıyla birlikte petrol talebini ve ihtiyacını takip etmek zor. Birkaç ilaç şirketinin peş peşe geliştirilmekte olan aşıyla ilgili sevindirici haberler paylaşması ekonominin geleceğiyle ilgili umutlandırıcı sinyaller verdi.

Petrol talebi belki de hiç eski seviyesine ulaşamayabilir…

Ancak bazı uzmanlara göre petrol talebi, seyahatlerin azalması, devletlerin aldığı kısıtlayıcı önlemler ve küresel ısınmayla savaşan kuruluşların uyguladığı yeni kararlarla belki de hiç eski seviyeye ulaşamayabilir.

Bazı analizcilere göre, OPEC en azından 2021’in ilk çeyreğinde üretimi azaltılmış seviyede tutacak; fakat bu fikre karşı gelen ülkeler de bulunmakta.

 Bjornar Tonhaugen (analizci) yorumu:

“Pazartesi günkü toplantıda açık olan tek bir şey vardı: Üretimin azaltılmış seviyede tutulma olasılığından memnun olmayan bazı ülkeler var ve bu ülkeler üretimlerini vaat ettikleri kadar azaltmayan müttefiklerine karşı hala kin besliyorlar. Mali bütçeler buna bağlı olduğundan herkes bir noktada üretimi artırmak istese, çoğu kişi düşük fiyatların yarardan çok zarar verebileceğini anlıyor.” – Bjornar Tonhaugen

Nisan’dan beri süregelen anlaşmalar, değişiklikler ve beklentiler

OPEC üyeleri ve müttefikleri Nisan ayında, üretimi Temmuz ayına kadar 10 milyon varil azaltmakta anlaşmıştı. Ağustos ayında ekonomilerini tekrar açan bazı şehirler olduğundan ötürü bu sayı yıl sonuna kadar olmak üzere 7.7 milyona düşürüldü. Ocak ayında ise bir artışla daha, 6 milyona düşürülmesi hedefleniyordu. Ancak uzmanlar, OPEC’in üretimde 7.7 milyon seviyesinde sabit kalacağını düşünüyor.