İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Merkez Bankası Kripto Paraları Nedir? Çin bir adım önde!

Kripto para alanında kilit faktörler neler? Tehlikeler neler?

 Günümüzde kripto para alanında bulunan kilit faktörler, bu varlıkların yönetimi, nasıl kullanıldığı ve toplum ile çevre üzerindeki etkileridir. Hackleme, dolandırıcılık ve yanlış yönetim nedeniyle kimi hükümetler kripto para konusunda endişe duyuyor ve bundan ötürü merkez bankalarını kendi dijital para birimlerini yaratmaları için baskılıyor.

Çin Halk Bankası kendi dijital para birimi üzerinde çalışıyor.

Çin Halk Bankası, insanların finansal kuruluşlara güvenini artırmak ve Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımını baltalamak için projesini sunmaya karar verdi. Pekin, özellikle Bitcoin olmak üzere, birçok kripto para biriminin rakibi olmuştur.

Merkez bankası dijital para birimi nedir?

Merkez Bankası dijital para birimleri (CBDC – Central Bank Digital Currency), nakit, altın veya petrol gibi menkul kıymetlerle desteklenen ve ulusal merkez bankaları tarafından düzenlenen merkezi dijital para birimleridir. Amaç, perakende veya kurumsal firmaların günlük kullanımını kolaylaştırmak, elektrik faturası gibi ödemeleri veya transferlerin güvenli olarak yapılmasını sağlamak.

Merkez bankası dijital para birimleri, aynı hizmetleri sağladıkları ancak bu hizmetleri güvenilir ağlar ile yaptıkları için diğer kripto para birimlerine göre bir avantaja sahip. Gizlilik hala mevcut olsa bile ülkenin düzenlemelerine ve yasalarına uymak için kontroller sağlanacaktır. Çin, dijital para birimini test etmek ve nüfus tarafından nasıl kabul göreceğini görmek için geçen yıl dört farklı şehirde dört proje başlattı. Şimdiye kadar yaklaşık 300 milyon dolar değerinde işlem yapıldı ve bu büyük bir başarı olarak kabul edildi.

2022’ye kadar takas edilebilir hale gelecek

Çin’in bu başarıları dünyanın geri kalanının da kendi dijital para birimlerini çıkarmaları konusunda baskı oluşturuyor. Pekin, kripto parayı daha fazla test etmek ve dijital yuanı Pekin Kış Olimpiyatları 2022’ye kadar resmi olarak takas edilebilir hale getirmek için ticari bankaları aracılığıyla mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmayı hedefliyor.

Diğer ülkeler de Çin’i takip ediyor.

2014’ten beri dijital yuan ile merkez bankası dijital parasını yaratmaya çalışan Çin’in ardından, diğer ülkeler de yavaş yavaş aynı yola girmeye başladı. 7 yıl sonra bugün 2021’de, araştırmalara göre dünyadaki merkez bankalarının yüzde 86’sı dijital birim yaratmak için araştırmalarını gerçekleştiriyor. Yüzde 60’ı kendi dijital para birimlerini geliştirirken, yüzde 14’ü pilot projelere başladı bile.

Merkez bankası dijital para birimleri halkın paraya olan güvenini korurken esnek ve güvenli bir ödeme sistemi sağlıyor. Temel ekonomik, finansal ve düzenleyici faaliyetleri düzene sokmanın bir yolu olarak görülüyor.