Mario Draghi’ye yeni görev
İtalya’da hükümetin düşmesiyle ve Başbakan Conte’nin istifa etmesiyle beraber, Mario Draghi yeni hükümeti oluşturma görevine geldi.
Peki Mario Draghi kim?
Mario Draghi, Avrupa’yı 2008 krizinden çıkarmasıyla ve “Whatever it takes” (Ne gerekirse yapacağız) konuşmasıyla ünlü olan İtalya Merkez Bankası başkanıydı. Hükümetin başına geçmesinin İtalya’da da önemli etkileri oldu.
Draghi etkileri neler oldu?
Draghi etkileri sadece BTP-Bund tahvillerinde ve borsada görülmedi, bankacılık sektöründe de önemli hızlanma ortaya çıktı. 2011 krizinde ön plana çıkan türev menkul kıymetler olan kredi temerrüt swapları (Credit Default Swap – CDS), Mario Draghi’nin yeni hükümeti yönetmesi durumunda ülkenin sahip olacağı kredibiliteden şu anda anlaşıldığı üzere yararlanmıştır.
CDS (Credit Default Swap) nedir?
CDS’ler bir çeşit sigorta gibi işleyen türev menkul kıymetler olarak tanımlanabilir. Herhangi bir CDS sahibi, karşısındakinin borcunu ödeyememe riskine karşı koruma sağlamış oluyor. Bu durumda, İtalya Devleti.
Diğer birçok türevde olduğu gibi, satın alımları da basit spekülatif nedenlerle gerçekleşebilir; yani portföyünüzde bir İtalya Devleti tahviline sahip olmasanız bile. Finansal erime ne kadar muhtemelse, ihraççıya ilişkin CDS değeri de o kadar artar.
CDS İtalya’da son haftada nasıl değişti?
Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanının yeni bir çoğunluk elde etmek için başbakandan görevi devraldığı dönem olan 2-8 Şubat tarihleri arasında, CDSin İtalyan borcu üzerindeki fiyatı 17.41% düştü. Bu seviye, 2009’dan beri ulaşılan en düşük seviye.
Neden?
Açıklaması basit: Piyasalar, Draghi baştakyken, İtalyan hükümetinin ülkenin ödeme gücünü tehlikeye atacak politakaları benimsemesinin pek de olası olmadığını düşünüyor.
Yıllara göre karşılaştırma
Son yıllardaki CDS trendine bakılırsa, en belirgin Draghi etkisinin 2012 “Whatever it takes” konuşmasıyla geldiğini görebiliriz. O zamandan beri, Euro krizlerinde ulaşılan alarm seviyelerine bir daha asla ulaşılmadı, ancak İtalya’nın borç/GSYH oranı önemli oranda yükseldi.