İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kuzey Kore’nin Füze Denemesi Japonya’yı Alarma Geçirdi

 

Kuzey Kore’nin Kim Jong Un rejimi tarafından yapılan son silah testleri sayı ve potansiyel  tehlike şekilde arttı. Japonya,  beş yıl içinde ilk kez ülke üzerinde uyarı yapmadan bir balistik füze ateşledikten sonra bu sabahın erken saatlerinde sığınaklara çağırdı.

Tokyo ve Seul’den hemen tepkiye yol açan fırlatma, son 10 gün içinde beş fırlatma ile bir dizi füze testinin ortasında geldi ve ABD ile bölgesel müttefikleri arasında yenilenen askeri tatbikatlarının sonrasında geldi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’na (JCS) göre, orta menzilli füze, Kuzey Kore’nin Çin ile merkez sınırı yakınlarındaki Mupyong-ri’den yerel saatle 07:23 civarında fırlatıldı. Japonya’nın ana Honshu adasındaki Tohoku bölgesi üzerinde tahmini maksimum irtifada 1.000 kilometre (621 mil) irtifada 20 dakika boyunca yaklaşık 4.600 kilometre (2.858 mil) uçtu ve Pasifik Okyanusu’na düştü. Japon yetkililer, ülkenin kıyılarında olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, resmi konutunda gazetecilere yaptığı açıklamalarda fırlatmayı şiddetle kınadı ve Kuzey Kore’nin son balistik füze fırlatmasını “çirkin” olarak nitelendirdi.

Salı günkü lansman, ülkenin bu yıl hem balistik hem de seyir füzeleri de dahil olmak üzere bu tür 23. füze testi oldu.

Japon makamlarına göre, füze yörüngesinin yakınındaki uçaklara veya gemilere herhangi bir hasar bildirilmedi, ancak habersiz füze , halkı Japonya’daki acil durumlar ve tehditler hakkında bilgilendirmek için tasarlanmış bir sistem olan nadir bir J-alert’i tetikledi.

Bu tür acil durumlarda, sirenler, topluluk radyo istasyonları ve bireysel akıllı telefon kullanıcılarına uyarılar gönderilir. Japon yetkililere göre Salı günü, yerel saatle sabah 7.30 civarında Aomori, Hokkaido ve Tokyo’nun Izu ve Ogasawara adalarındaki insanlara uyarılar gönderildi.

Japonya Başbakanlık ofisi tarafından yayınlanan bir tweet, sakinleri binalara sığınmaya ve “bulunan şüpheli hiçbir şeye yaklaşmamaya ve derhal polis veya itfaiyeye başvurmaya” çağırdı.