İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 de Sabotaj

Baltık Denizi’nin altındaki Rus doğalgaz boru hatları Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’de sızıntılar sonrası iki patlama tespit edildi. Alman ve Rus istihbaratı sabotaj ihtimali üzerinde duruyor.

Rusya ile Ukrayna arasında şubat ayından bu yana devam eden savaş nedeniyle Avrupa kıtası enerji krizi ile yüzleşti. Moskova-Avrupa arasında tırmanan enerji savaşı, kıtadaki gaz fiyatlarını yükselterek Batı ekonomisini altüst etti.

Tüm gelişmeler devam ederken, Baltık Denizi’nin altından İsveç ve Danimarka yakınlarındaki Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattından sızıntılar tespit edildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kuzey Akımı 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki hasarların sabotaj nedeniyle yaşanmış olabileceğini belirterek, “Hiçbir ihtimali göz ardı edemeyiz. Bu, acil araştırma gerektiren benzeri görülmemiş bir durum. Gelişmelerden ötürü son derece endişeliyiz.” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, Avrupa enerji altyapısının kasıtlı olarak bozulmasının ‘kabul edilemez olduğunu ve mümkün olan en güçlü tepkinin verileceğini söyledi.

Yetkililer ilk tespitlere göre en az 1-2 hafta gaz akışının tamamen durduğunu bildirdi.

Olağan Şüpheli ‘ABD’

Rusya-Ukrayna savaşından önce ABD Başkanı Joe Biden’ın, savaş çıkması durumunda söz konusu boru hattına ne olacağı ile ilgili söylediği ifadeler sosyal medyada gündem oldu. Biden, 7 Şubat tarihindeki bir konuşmasında, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, Kuzey Akımı 2 boru hattının ortadan kaldırılacağını söylemişti.

Biden’ın bu sözlerine bir gazeteci, “Ama bunu nasıl yapacaksınız? Yani, boru hattı Almanya’nın kontrolündeyken?” sözleriyle cevap veriyor.

Biden ise, gazetecinin sorusuna, “Söz veriyorum, bunu yapabilecek durumdayız” ifadeleriyle cevaplıyor.

Bu görüntülerde, Biden’ın savaş çıkmadan önce Kuzey Akım 2 hattı ile ilgili kararı çoktan aldığı görüldü.