Kolombiya’da neler oluyor?
Kolombiya’daki protestolarda birçok kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı. On binlerce insan, pandemiyle bağlantılı bir mali boşluğu doldurmak amacıyla bir vergi revizyonuna karşı gösteri yapmak için sokaklara çıktı. Revizyona göre hükümet vergi eşiğini 660-670 dolarlık aylık gelire indirmek istedi.
Bu reform uygulansaydı ne olacaktı?
Bu reform ile hem düşük gelirli olup vergi ödeyen insan sayısı artacak, hem bireylerin yararlandığı mevcut muafiyetlerin çoğu ortadan kalkacak hem de işletmelere uygulanan vergiler yükselecekti.
Ülkede son bir yıldaki durum neydi?
Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası geçtiğimiz yılda yüzde 6,8% düşüş gösterdi ve bu son 50 yılın en büyük düşüşü oldu. Ayrıca COVID-19 sebebiyle işsizlik oranı da oldukça arttı. Hükümete göre bu reform Kolombiya’nın ekonomik krizden çıkması için bir adımdı.
Mevcut öneri geri çekildi…
Geçtiğimiz pazar günü, Başkan Iván Duque mevcut öneriyi geri çekeceğini ve bunun yerine başka bir çözüm arayacağını açıkladı. “Reform bir heves değil, gerekliliktir.” kelimelerini kullandı. Pazartesi günü ise ülkenin maliye bakanı istifa edeceğini duyurdu.
…ancak protestolar durmadı
Ancak bu açıklamalar halkın öfkesini bastırmaya yetmedi ve koronavirüsün başlangıcından beri artan yoksulluk, işsizlik ve eşitsizlik sebebiyle protestolar başladı. Alınan karara göre, COVID-19 vakalarında artış nedeniyle yürüyüşler ertelenmişti. Ancak sendikalar, yerli nüfus ve sivil toplum örgütleri sokaklara dökülmekten geri durmadı.
Protestolar daha çok geçtiğimiz yıldaki hoşnutsuzluklarla alakalı
Kolobiya Risk Analisti Mr. Guzmán mali bir reformun ülkenin ekonomisini düzeltmek için gerekli olduğu konusunda yaygın bir görüş olduğunu ancak hükümetin öneriyi yürürlüğe sokmak için gereğinden fazla beklediğini söyledi. “Artık protestolar daha çok hükümetin ülkeyi iki buçuk yıldır yönetme şekli, sokağa çıkma yasakları ve genel hoşnutsuzluklarla alakalı.”
Cali şehrinde polisle çatışmalar sırasında öldürdüğü bildirilen 27 yaşındaki Nicolas Guerrero onuruna bir gece nöbeti düzenlendi. İnsan hakları savunucuları ve protestocular polisin gereğinden fazla şiddet uyguladığını söyledi. Polis kuruluşları tüm ülkede 400’den fazla tutuklama gerçekleştirdiğini duyurdu.
Protestolar sırasında birçok kişi zarar gördü
Protestolar sırasında en az 540 polis yaralandı, 100’den fazla otobüs yakıldı veya zarar verildi. Ayrıca gösteriler sırasında yaklaşık 17.000 kişi sosyal mesafe kurallarına uymadı ve maske takmadı. Bu da geçtiğimiz günlerin COVID vakalarını oldukça yüksek seviyeye getirdi.