Zamfara’da işgal ve kaçırma olayları
Medya kuruluşları tarafından daha önce bildirilen bir dizi çocuk kaçırma ve cinayet olayının sonuncusunda, 100’den fazla silahlı hayduttan oluşan bir çete, 26 Şubat’ta Nijerya’nın kuzeybatısında bulunan Zamfara’da bir yatılı okulu işgal etti ve 300 masum kız öğrenci kaçırıldı.
Kaçırma olayları yeni bir “endüstri”
Kuzeybatı Nijerya’daki yatılı okullarda kız ve erkek çocuklarının toplu kaçırılma sıklığı artmakta çünkü kaçırma olayları ülkenin ekonomik krizinin ortasında büyüyen bir endüstri haline geldi. Haydutlar, kaçırdıkları çocukların ailelerinden fidye istiyor.
Nijerya’da yönetim şu an ve geçmişte nasıldı?
Eski bir İngiliz kolonisi olan Nijerya, 200 milyondan fazla bir nüfusa sahip ve Afrika’nın en kalabalık ülkesi. 1999’da yeni bir anayasa ile sivil hükümet kuruldu. Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, ülkede uzun süredir sessizliğine ve hasta olduğu söylentilerine rağmen 2019’da yeniden seçildi.
Peki ekonomisi ne halde?
Nijerya’nın petrole dayalı ekonomisi, son zamanlarda düşük küresel petrol fiyatlarından zarar gördü. Tarım, telekomünikasyon ve hizmet sektörleri ekonomik büyümeye az da olsa katkıda bulunuyor ancak Nijerya nüfusunun yüzde 60’ından fazlası hala aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.
Özgür bir ekonomi değil
Nijerya’nın ekonomik özgürlük puanı Ekonomik Özgürlük Endeksi 2021’e göre iyileşmiş olsa da Nijerya ekonomisi bu yıl hala özgür olarak görülemez. Devam etmekte olan, şiddetli siyasi istikrarsızlık ve bir dizi güvenlik tehdidine ek olarak hukukun üstünlüğünü zayıflatan politika hataları, ekonomik özgürlüğün varlığını engelliyor.
Yapısal zayıflıklar mevcut
Alınan hatalı kararlar sebebiyle çözüm aranmamış ve olduğu gibi bırakılmış yapısal zayıflıklar mevcut. Örneğin, kötü yönetim, karmaşık ve yozlaşmış mülkiyet kaydı ve tapu sistemleri nedeniyle, mülkiyet haklarının korunması zayıf bir konumda. Kırsal alanlarda arazi mülkiyeti anlaşmazlıkları yaygın.
Mahkemeler yeterli finansman, ekipman ve eğitimden yoksun. Kamu ve özel kurumlarda yolsuzluğa, özellikle gümrük, petrol ve güvenlik sektörlerinde oldukça fazla rastlanıyor.
Kanunsuzluk, şiddet, yolsuzluk Nijerya’yı, ekonomisini, yönetimini ve halkı oldukça etkiliyor.
Hükümet acilen harekete geçmeli
Ülke çapında çok sayıda okul şiddet korkusu sebebiyle kapatıldı ve bu milyonlarca çocuğu eğitim hakkından mahrum bırakıyor. Buhari hükümeti sorunları ele alma konusunda ne kadar çabuk harekete geçerse, ülke ve halkı o kadar çabuk toparlanma şansını yakalayabilir.