İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Japonya ekonomisinde üçüncü çeyrekte rekor büyüme

Japonya ekonomisinde üçüncü çeyrekte rekor büyüme

 Japonya, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde beş büyüme gösterdi.

 2020’de, Covid-19 sebebiyle Japonya’da üretim sektörü ve tüketici harcama oranı darbe almıştı. Aynı sebeplerden ötürü ekonomisi daralan Japonya, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde beş büyüme gösterdi.

Ancak 2020’de 2008’den bile büyük bir daralma oldu.

Bir önceki çeyrekte yüzde 8.2 daralan Japonya ekonomisi için bu büyüme bir rekordu. Ancak bu daralma da Japonya için bir rekordu çünkü 2008 krizinde bile Japonya ekonomisi bu derece bir küçülme göstermemişti.

Japonya hükümeti için bu büyüme sürpriz değil.

Toparlanmanın sebebi olarak ülke içi talep artışı ile birlikte ihracatta artış da etkili oldu. Diğer ülkelerde uygulanan kısıtlamalar kadar katı önlemler almayan Japonya hükümeti için bu büyüme, şaşırtıcı değil.

“Zoom Boom” adı verildi

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya, küçük bile olsa toparlanma belirtileri gösteriyor. Küresel bir ekonomik toparlanma öncülüğünü Asya ülkeleri yapıyor, bazıları da buna “Zoom Boom” adını verdi.

Bu ismin verilmiş olmasının sebebi belli: Ekran karşısında harcanan uzun saatler ve evden çalışma/eğitimi sürdürme sonucu Zoom gibi platformlar üzerinden yapılan toplantılar, görüşmeler.

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını imzalanınca daha da büyük bir toparlanma olacak.

Asya önümüzdeki haftasonu Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını imzalayınca daha da büyük bir toparlanma görecek. Anlaşmayı imzalayacak diğer ülkeler arasında Çin, Güney Kore, Avustralya ve Singapur da var.

Uygulanan ve planlanan teşvik paketleri

Geçtiğimiz yıl, Japonya 2.2 trilyon dolarlık teşvik paketi açıklamıştı. Bu paketin içinde hane halklarına ve küçük işletmelere yapılan nakit krediler de dahildi. Ayrıca Eylül’de görev başına geçen Japonya başbakanı, yeni bir teşvik paketi için bakanlar kurulunu görevlendirmişti.

Ancak…

Tüm bunlara ve son çeyrekteki büyümeye rağmen, 2020 Mart – 2021 Mart arasında Japonya ekonomisinin yüzde 5.6 daralması bekleniyor.