İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail Polisinin Düzenlediği Operasyonda Çok Sayıda Filistinli Öldürüldü

Yetkililer, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin kentinde Filistinlilerle çatışarak biri yaşlı da dahil olmak üzere dokuz kişiyi öldürdüğünü ve ayrıca bir hastanenin çocuk koğuşunda göz yaşartıcı gaz kullandığını söylüyor.

Filistinli yetkililer, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampına düzenlediği baskında en az dokuz Filistinliyi öldürdüğünü belirterek, güçlerin bir hastanenin çocuk koğuşunda da göz yaşartıcı gaz kullandığını sözlerine ekledi.

Sağlık bakanlığı, ölü sayısının “yaşlı bir kadın da dahil olmak üzere dokuz şehide” yükseldiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu söyledi.

Filistin sağlık bakanı Mai al Kaila yaptığı ayrı bir açıklamada, “işgal güçlerinin Cenin Devlet Hastanesi’ne baskın düzenlediğini ve hastanenin pediatri bölümüne kasten göz yaşartıcı bomba attığı” suçlamasında bulundu.

Mülteci kampındaki durumu “kritik” olarak nitelendirdi ve İsrail güçlerinin ambulansların yaralılara ulaşmasını engellediğini söyledi.

İsrail ordusu, AFP’nin sağlık bakanının göz yaşartıcı gaz iddiasıyla ilgili sorusuna yorum yapmaktan kaçındı.

Ordu yalnızca “kuvvetlerinin Cenin’de faaliyet gösterdiğini” söyledi.

Perşembe günkü ölümler, Batı Şeria’da bu yıl şimdiye kadar öldürülen Filistinlilerin sayısını, çoğu İsrail güçleri tarafından vurulan siviller de dahil olmak üzere 29’a çıkardı.

Cenin vali yardımcısı Kamal Abu al Rub, AFP’ye bölge sakinlerinin “gerçek bir savaş durumunda” yaşadıklarını söyledi.

İsrail ordusu her şeyi yok ediyor ve hareket eden her şeye ateş ediyor” dedi.

Artan ölü sayısı, Birleşmiş Milletler kayıtlarının başladığı 2005’ten bu yana Filistin topraklarındaki en ölümcül yılı takip ediyor.

‘Uluslararası sessizlik’

Resmi kaynaklardan alınan bir AFP çetelesine göre, 2022’de İsrail ve Filistin topraklarında en az 26 İsrailli ve 200 Filistinli öldürüldü, çoğunluğu işgal altındaki Batı Şeria’da.

İsrail, 1967 Altı Gün Savaşı’ndan bu yana Batı Şeria’yı işgal ediyor.

Filistin cumhurbaşkanlığı, Perşembe günkü Cenin’e yapılan baskının “uluslararası sessizlik altında” gerçekleştiğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rudeinah, “İşgal hükümetini dünyanın gözü önünde halkımıza karşı katliamlar yapmaya teşvik eden şey budur” dedi.

Filistin sağlık bakanı, Cenin’deki olaylarla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile acil toplantı çağrısında bulundu.

En son şiddet, İsrail güçlerinin ayrı olaylarda iki Filistinliyi öldürmesinden bir gün sonra geldi.

Batı Şeria’nın Qalkilya kenti yakınlarında İsrail ordusunun askerleri bıçaklamaya çalıştığını iddia etmesi üzerine 22 yaşındaki bir çocuk öldürüldü.

İsrail güçleri daha sonra, işgal altındaki doğu Kudüs’teki Şuafat mülteci kampına düzenlenen bir baskında polise sahte silah doğrultan 17 yaşındaki bir çocuğu öldürdü.

Genç, bu ay İsrail güçlerinin operasyonları sırasında öldürülen beşinci Filistinli çocuk oldu.

Kaynak:TRT World