İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İngiltere’de Pandemide Toparlanma Süreci

İngiltere hazine şansölyesi Rishi Sunak, büyük harcamalar yapabilir.

Citigroup’tan bir ekonomistinin yorumuna göre Birleşik Krallık’ın hazine bakanı Rishi Sunak, salgın sonrası toparlanmayı desteklemek için ABD gibi büyük harcamalar yapabilir.

Ancak hedefler dikkatli belirlenmeli

Citigroup’tan başka bir İngiliz ekonomiste göre ise, önlemler ABD’de Joe Biden’ın belirlediğinden daha dikkatlice belirlenmeli ve hedeflenmeli. İngiltere’de yıllardır bulunan hesap açıkları, ülkeyi Amerika’dan farklı bir yere koyuyor.

“Orta vadede güvenilir olmak önemli.”

Aynı ekonomist Ben Nabarro’dan alıntı yapmak gerekirse: “Büyük harcamalar yapma kapasitesine kesinlikle sahibiz, ancak yine de kamu maliyesi konusunda orta vadeli bir destek sağlamalıyız. İngiltere, ABD ile aynı değil. Hızlıca genişlemeye çalışsak bile orta vadede güvenilir olmamız oldukça önemli.”

Amerika’da teşvik paketi için çalışmalar sürüyor.

Görevinin başına geçtikten sonra, Joe Biden 1,9 trilyon dolarlık bir teşvik paketi için çalışıyor. Janet Yellen, Sunak’a ve bazı diğer maliye başkanlarına G-7 toplantısında “büyük harcamaların vaktinin şimdi olduğunu” söyledi.

Sunak sözünü tutmakta zorlanıyor.

Sunak, defalarca ülkenin ekonomisini toparlama görevi olduğunu belirtmişti. Ancak üçüncü kez sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanması ve birçok işletmenin kapalı kalması sebebiyle birinci çeyrekte daralma gösteren şirketlere desteğini artırmakta zorluk çekiyor ve sözünü tutma baskısı altında kalıyor.

Analizler ne gösteriyor?

Analizlere göre, Sunak destek sözünü yerine getirebilmek adına 60 milyar sterlinlik bir vergi artışı yapmak zorunda kalabilir. Şu an gündemde olan senaryoya göre, Hazine 2030’un sonuna kadar 130 milyar sterlin ödünç alacak.

Ayrıca, İngiltere Merkez Bankası’nın para politikası yoluyla ekonomiyi toparlama kapasitesi sınırlı. Birleşik Krallık maliye bakanı Sunak ve mali politika yeniden büyümeyi sağlamada en büyük rolü taşıyacak.

“Miras ve sermaye kazançlarının vergilendirme biçiminde reform yapılmalı.”

Araştırmalara göre, Sunak salgının neden olduğu hasarın bir kısmını düzeltmek için sağlık, eğitim ve mahkemelere yapılan harcamaları artırmalı. Birleşik Krallık başbakanı Johnson: “Vergi gelirini artırmak için servet üzerinden tek seferlik bir vergi almak yerine, bakanlar miras ve sermaye kazançlarının vergilendirme biçiminde reform yapılmalı.”