İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

IMF uyardı: Küresel ekonomi geçici olarak yara almış olabilir

IMF UYARDI: KÜRESEL EKONOMİ GEÇİCİ OLARAK YARA ALMIŞ OLABİLİR

Uluslararası maliye bakanları uyardı

Uluslararası maliye bakanları uyardı: Farklı ülkelerde görülen koronavirüs vakalarının artması sonucu, küresel ekonominin pandemik durgunluktan çıkması geçici ve dengesiz, hatta önemli derecede belirsiz.

Kalıcı zarar olabilir

Uluslararası Para Fonu, perşembe günü gerçekleştirdiği sanal toplantıda şu sonuca vardı: Eğer ülkelere daha fazla ekonomik destek verilmezse, Büyük Buhran’dan beri yaşanan bu en büyük küresel krizin dünya ekonomisine kalıcı bir zararı olacak.

“Kriz, küresel ekonomide zayıf verimlilik artışı, daha ağır borç yükü, artan finansal zayıflıklar, daha fazla yoksulluk ve eşitsizlik gibi uzun süreli izler bırakma tehdidinde bulunuyor.”

 IMF toplantısından yukarıda söylenenleri birkaç alıntı ile özetlemek gerekirse:

“Kriz, küresel ekonomide zayıf verimlilik artışı, daha ağır borç yükü, artan finansal zayıflıklar, daha fazla yoksulluk ve eşitsizlik gibi uzun süreli izler bırakma tehdidinde bulunuyor.”

“Bu eşi benzeri olmayan bir kriz. Bu sebeple, ekonomiyi güçlendirme adına eşi benzeri olmayan adımlar atılmalı.”

Uluslararası Para Fonu’nun yayınladığı bildiriye göre, IMF en savunmasız ülke ve insanları desteklemeye kararlı. IMF ayrıca, çarşamba günü 20 büyük sanayi ülkesi tarafından onaylanan karar olan borç ödemelerinin askıya alımının altı ay süreciyle uzatılmasını uygun buldu.

IMF G-20 ülkelerine çağrıda bulundu

IMF toplantıda ayrıca G-20 ülkelerini gelecek ay yapılacak toplantıda başka birçok düşük gelirli ülkenin borç yüklerini yönetmek için bir plan yapmaya çağırdı. Uluslararası yardım grupları, zengin ulusların borç ödemelerini askıya almakla kalmayıp aynı zamanda bu borçların büyük kısmının ödemesini almamayı kabul etmelerini, bu şekilde yoksul ülkelerin de sınırlı kaynaklarını sağlık ve pandemiyle ilgili acil ihtiyaçlara yatırabileceklerini söylüyor.

Küresel büyümenin yüzde 4.4 azalması bekleniyor

IMF ve Dünya Bankası’nın yaptığı sanal toplantıya göre, bu yıl küresel büyümenin yüzde 4.4 azalması bekleniyor; bu da Büyük Buhrandan beri görülen en büyük gerileme dönemine işaret ediyor. Ayrıca Dünya Bankası’nın tahminlerine göre pandemi sebebiyle 114 milyon fazla insan aşırı yoksulluk sınırına ulaşacak, günlük 1.90 dolardan az gelirle yaşayacak.

“Krizle ilgili tüm dünya adına karar veren zengin ülkeler yaşanacak ekonomik şoklardan daha uzakta çünkü küresel teşviğin neredeyse yüzde 90’ı zengin ülkelere verilirken yüzde 3’ünden azı gelişmekte olan ülkelere verildi.” – Eric Le Compte

Çin, düşük gelirli ülkelere borçların hafifletilmesi açısından yeterince destek vermemesi sebebiyle eleştirildi

En çok borç veren ülkelerden biri olan Çin, düşük gelirli ülkelere borçların hafifletilmesi açısından yeterince destek vermemesi sebebiyle uluslararası yardım grupları tarafından eleştirildi. IMF Çin’i direkt olarak suçlamamakla beraber, borç hafifletmeleri ile ilgili verilecek desteğin tüm ülkeler tarafından yapılması gerektiğini ve şeffaflığın artırılmasının iyi olacağını söyledi.