İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan istifa

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan istifa

Geçtiğimiz pazar, 8 Kasım 2020 günü, hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak, Instagram hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla istifasını duyurdu. Haberin, en başta çok az sayıda haber kanalında yer alması ve yapılmış olan birçok yazım hatası sebebiyle duyurunun gerçek olup olmadığı tartışıldı.

“Siber saldırı mıydı?”

Akıllara gelen “Berat Albayrak siber saldırıya mı uğradı?” sorusu, Twitter hesabına da ulaşılamamasıyla daha da kafaları karıştırdı. Sonrasında, bakanlıkla yapılan görüşmeler sonucu istifanın gerçek olduğu anlaşıldı.

Piyasalar haberi olumlu karşıladı

İstifanın ardından, piyasalar haberi olumlu karşıladı. Türk Lirasının son iki yılda en hızlı değer kazandığı gün olarak kayda geçen 9 Kasım 2020, TL değerinde yüzde 4 artış gösterdi. Bu artışın sebebi olarak hem istifa hem de TCMB değişimi etkili oldu.

Cumhurbaşkanlığı istifayı 27 saat sonra kabul etti

Cumhurbaşkanlığı ise istifayı 27 saat sonra kabul ettiğini açıkladı. Bu uzun süreli sessizlik, halkın kafasını karıştırdı.

TCMB Başkanı da yakın zamanda değişmişti

Geçtiğimiz cuma günü, döviz piyasalarındaki dalgalanmanın ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevinden alınmış, yerine ise Naci Ağbal getirilmişti. Bu da Albayrak’ın istifasının durumla ilgili olabileceği tarzı görüşleri beraberinde getirdi.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı: Lütfi Elvan

İstifanın ve kabulünün ardından, yeni Hazine ve Maliye Bakanı’nın kim olacağı açıklandı: Lütfi Elvan. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesini bitiren Elvan, İngiltere’de Leeds Üniversitesinde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında, ABD’de Delaware Üniversitesinde Ekonomi alanında yüksek lisanslarını yaptı.

Önceki görevleri

Ayrıca Karaman, Antalya ve Mersin milletvekilliği, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı olarak görev aldı.