İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Kritik Karar

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) haziran ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken, enflasyon beklentisini artırdı.

FED yetkililerinin 2021 ve 2022 yılı için faiz tahminleri beklendiği gibi değişmedi. Öte yandan Fed, 2023’ün sonuna kadar iki artış beklediklerinin sinyalini verdi ve ekonomi toparlanırken  faiz artışı tarihini öne çekti. 2023 sonu için faiz tahmini yüzde 0,1’den yüzde 0,6’ya yükseltildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Katılımcıların çoğu faiz artırımı için şartların önceden tahmin edilenden daha erken karşılanacağını tahmin etti” dedi.

“Faiz artırımı ekonominin güçlü olduğu anlamına gelecek. Faiz artırımından sonra da politika oldukça destekleyici olmaya devam edecek” diyen Powell, “Eğer enflasyon bekleyişleri çok yukarı gider ise politikada ayarlama yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

FED’in 2023 için 2 faiz artışı beklentisi sonrasında dünyadaki piyasalarda dolar yükselişe geçti. Bu aslında gelişmekte olan ülkelerin gelecek dönemde dolar dövizine erişiminin zorlaşacağı ve daha yüksek faiz oranlarını görebileceğimiz anlamına geliyor.

Fed’in aşkın rezerv faizi ile ters repo faizini artırması ve tahminlerinin daha şahin bir duruşa işaret etmesi 5 yıl ve 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi arasındaki farkı 7 ayın en düşüğüne indirirken, banka kârları bu düşüşten olumsuz etkilenebilir.

NATO Zirvesi’nden çıkan mesajların ardından değer kaybeden Türk Lirası’nda yurtiçi piyasaların açık olduğu bölümde telafi çabası hakim olurken, Fed’in 2023 sonuna kadar iki faiz artışı öngörmesi satış getirdi. Sonrasında gelen Merkez Bankasının faiz kararını sabit tutması da dolardaki satışa engel olamadı.

Hafta başında 8.30’lara düşen dolar Fed kararı sonrasında 8,60’ları ve Merkez Bankası kararından sonrasında ise 8,70’leri  gördü. Zaten çok zor karar alan ve sürekli baskılanan Türkiye Merkez Bankasının durumun bundan sonrasında daha da zorlaşacağını söyleyebiliriz.

Çünkü FED kararı sonrasında gelişmekte olan ülkelerde dolar rezervi yarışı hız kazanacak. Bu da ülkelerin merkez bankalarının alacağı faiz kararlarında artırıma gitmesine sebep olabilir. Fakat Türkiye Merkez Bankasının mevcut faiz oranının %19 olması bu yarıştaki kozunun kısıtlı olması manasına gelmekte.