İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Euro Bölgesinde ikinci kez piyasa durgunluğu

Euro Bölgesinde ikinci kez piyasa durgunluğu

 Son çeyrekte durum tersine döndü

Koronavirüsün ikinci dalgasından sonra, 2020’nin üçüncü çeyreğinde Euro bölgesi toparlanma sürecindeyken son çeyreğinde durum tersine döndü. Euro bölgesinde ikinci kez piyasa durgunluğu görüldü.

GSYH’de kısıtlamalardan kaynaklı düşüş

Euro bölgesi GSYH’si ekim ayından aralık ayına kadar hükümetlerin uyguladığı kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları sebebiyle 0,7% düşüş gösterdi. Geniş AB ekonomisinde ise düşüş yüzde 0,5% oldu.

Para birimi aktivitesinde de düşüş olabilir.

Kısıtlamaların 2021’in en azından birinci çeyreğinde de devam edeceği ve AB’nin aşılama programında yaşadığı sıkıntılar göz önüne alınırsa para birimi Euro aktivitesinin de düşeceği tahmin edilebilir.

Euro, Pound karşısında düşüş gösterdi.

Bütün bu beklentiler sebebiyle, Euro, Pound karşısında son dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi. Pound geçen mayıs ayından bugüne ilk kez 1.1365 Euro’ya yükseldi.

Euro bölgesi için beklentilerin bir hayli karamsar olmasına rağmen dördüncü çeyrekteki düşüş beklenenin altındaydı. Bunun sebebi çoğunlukla imalat ve inşaat sektöründeki artıştı.

2021’de daralmaların devamı bekleniyor.

Euro bölgesinde yürürlükte olan kısıtlamalar, sokağa çıkma yasakları sürdükçe ve hizmet servislerinin devamlılığı engellendikçe daralmalar da devam edecek. Hatta 2021’in ilk çeyreğindeki daralma, daha hızlı bile olabilir. Ancak, hiçbir şekilde 2020’nin ilk yarısı gibi olmayacaktır, buna da muhtemelen baharda görülecek toparlanma destek olacak.

İngiltere’de ise durum farklı değil.

İngiltere ise, G7 ekonomileri arasındaki en büyük daralmayı gösterdi, yüzde 10 oranında. (G7 ekonomileri dünyanın en büyük 7 ekonomisi arasındaki bir anlaşmayı simgeler: Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada). Ancak bu IMF tahminlerine dayalı çünkü Birleşik Krallık 2020 sonuna dair dataları henüz yayınlamadı.